AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 4630|回復: 29
打印 上一主題 下一主題

[見習記者]莊園完全教學手冊By Miss翠教室 [複製鏈接]

EXP
645 點
樓主
Miss翠教室時間~~
今日既課題係:寵物莊園

好多同學經常會問
"娃娃點用嫁?"
"寵物圖鑑有咩用?"
"點樣可以整寵物裝備?"

上完哩一課 以上既問題你都可以得到滿意答案
本課內容:
1.莊園內Npc功能
2.培養寵物裝備教學
3.有關莊園問題自由發問時間

各位同學 首先可以到天羽城"239,187" 找莊園管理員 花1000銀開設一個莊園

跟住落黎我會介紹莊園內各Npc既功能
莊園內設有3名Npc

分別為 莊園總管 , 工作寵專員 , 寵物馴養師

莊園總管

莊園總管功能主要是 "離開莊園" 跟 "維護莊園"
何謂"莊園安定值"可點選"維護莊園"查看

工作寵專員

工作寵專員功能主要是 "投放工作寵"
相信初次接觸莊園既同學都唔知 咩係工作寵
係本課"培養寵物裝備教學"中會有說明

寵物馴養師

寵物馴養師主要功能為 "存放 / 取出 養成寵"
養成寵即是 用作養成寵物裝備的寵物

Alta Multimedia - OnlineGames:http://www.alta.hk

EXP
645 點

培養寵物裝備教學

莊園內Npc主要功能已經全部介紹完畢,現在可以進入"培養寵物裝備教學"部分
我們在進行培養前 先要準備的材料分別有

1.寵物圖鑑一本(圖鑑中金色字的是該本圖鑑可以養成的裝備 / 寵物)
2.圖鑑對應寵物一隻(每本圖鑑中都有記錄所需寵物)
3.圖鑑對應寵物的娃娃一隻
4.百獸箱*5(天羽城雜貨店老板有售 1000銀一個)
集齊以上4樣物品 我們就可以開始 培養我們的寵物啦:time: :time:

跟住落黎既培養教學
我會以 黃沙玄武為養成寵 養成一件小熊衫

首先到莊園內找寵物馴養人選”1.存放/取出養成寵"
將要養成既寵物放入去

存放好寵物之後按寵物馴養人選"3.查看養成寵狀態"

將準備好的圖鑑 拉到紅圈的位置

可以看到下方的"元素"跟上方的"進食次數"也出現改變

把"元素"和"進食次數"都記下來
養成小熊衫需要元素是
水:12000
火:7200
土:7200
金:9000
風:7200
進食次數為60

之後我要借dingdong管理員之前發既 元素產出表作說明
http://www.agames.com.hk/viewthread.php?tid=32151&extra=page%3D2

我繼續以養成小熊衫為例
請同學將 "元素 / 進食次數" 計算出來的答案就是我們 每次需要生產的元素
小熊衫得出結果是

PS:60為小熊衫進食次數
水:12000/60 = 200
火:7200/60 = 120
土:7200/60 = 120
金:9000/60 = 150
風:7200/60 = 120

水:200
火:120
土:120
金:150
風:120  

現在我們一起看看元素產出表
我需要每次產出200的水元素

百暮猩猩 一隻每次可以產出5個水元素 只要抓40隻 每次就可以產出200個水元素
曠野狂牛 一隻每次可以產出6個火元素 只要抓20隻 每次就可以產出120個火元素
赤血狼 一隻每次可以產出6個土元素 只要抓20隻 每次就可以產出120個土元素
岩石玄武 一隻每次可以產出6個金元素 只要抓25隻 每次就可以產出150個金元素
金鈴驚魂鳥 一隻每次可以產出6個風元素 只要抓20隻 每次就可以產出120個風元素

跟住就可以 用"百獸箱"去捕捉有關寵物

將已捕捉好的”百獸箱”給予”工作寵專員”

最後對 產出元素作最後 複檢
點"工作寵專員" 選 "3.查看工作寵的狀態"

將"所需元素/產出總量" 如正確無誤 答案應該為 "進食次數"

確定元素產出正確後,同學請點選”工作寵專員” 選"2.雇用工作寵"
存入20000銀作為工作寵的工資

可以到 "寵物馴養師" 選 "2.開始馴養"!!

工作寵每5分鐘會產出一次元素

還有一點是相當重要的,就是寵物的健康與偷快度
健康與偷快度會隨時間 慢慢下降
寵物要成功進化 必需達到一定的健康與偷快
培養不同的寵物 所需的健康與偷快度都不同

要增加寵物的健康與偷快度 就必須跟寵物玩遊戲。
當你剛剛按"開始馴養"時,就有一次跟寵物玩遊戲的機會,可以增加 健康或偷快。
每跟寵物進行一次遊戲,最少要20分鐘後才可以進行第2次。

當健康與偷快也達到進化的要求,寵物也進食了進化所需元素時
同學們就可以按”進化”啦!!:time: :time:

EXP
645 點

莊園問題自由發問時間

終於到左本課最後一部分
以下落黎係 "莊園問題自由發問時間"
任何有關寵物莊園既問題 都可以係到發問~
最後多謝各位同學 咁用心上堂

EXP
92 點
我想問, 個莊園可唔可以關左佢, 50000蚊1日太貴,,
我而家由佢比怪物入侵緊- -

EXP
645 點
原帖由 oscarlai1114 於 2009-7-23 23:44 發表
我想問, 個莊園可唔可以關左佢, 50000蚊1日太貴,,
我而家由佢比怪物入侵緊- -

開設左莊園就無辦法手動關閉~

唯一方法就係等 莊園安定值變0會自動關閉~咁就可以用1000銀再重開
重開之後 安定值會由30開始計算~

EXP
46 點
多謝Miss翠教導!!!
加油呀~

EXP
26 點
翠兒姐
咁快手既你@@
你既資料真係幫到唔少新手
你要加油哦
:time: :time: :time: :time:

EXP
16 點
很詳盡的說
:time: :time:

EXP
645 點
多戲大家支持..我會繼續努力嫁^﹏^

EXP
211 點
當健康與偷快也達到進化的要求

圖中所見 健康同愉快果度淨係得一個數值...咁點知佢所需係幾多!??定係keep住100 就ok??

EXP
645 點
原帖由 RAY6018 於 2009-7-24 15:07 發表
當健康與偷快也達到進化的要求

圖中所見 健康同愉快果度淨係得一個數值...咁點知佢所需係幾多!??定係keep住100 就ok?? ...

答左你問題先~據我所知 係遊戲入面..寵物進化所需既健康與偷快度係無明確記錄
但係就現時黎講 寵物進化所需既健康與偷快都係十既倍數
即是 100 110 120 130
希望幫到你啦

哩到記錄左部分 寵物進化成裝備既所需 健康與偷快
http://www.gamedb.com.tw/openGuide.aspx?gid=85&mid=12723

EXP
1746 點
我通常如果整兔背 花背個d 我會用波比 ..醜小鴨 個d
因為我覺得個d全部元素1...
易計 不過如果對要捉200個d 就可能辛苦了一點了~~

EXP
645 點
原帖由 心霜乂碎 於 2009-7-24 16:07 發表
我通常如果整兔背 花背個d 我會用波比 ..醜小鴨 個d
因為我覺得個d全部元素1...
易計 不過如果對要捉200個d 就可能辛苦了一點了~~

哈哈..用波比要生產200元素..真係捉死人..

下次如果你再整~~
可以將"所需元素"同你既角色等級 post上黎
等我幫你計埋~~
唔洗捉得咁辛苦啊嘛

EXP
53 點
thxthxthx:victory:

EXP
35 點
吾該晒也.v."

EXP
194 點
原帖由 稚氣a翠儿 於 2009-7-24 15:46 發表

答左你問題先~據我所知 係遊戲入面..寵物進化所需既健康與偷快度係無明確記錄
但係就現時黎講 寵物進化所需既健康與偷快都係十既倍數
即是 100 110 120 130
希望幫到你啦

哩到記錄左部分 寵物進化成裝備既所需 健 ...

你所提供既網頁
部分資料有錯誤  
就例如:狡猾小熊貓頭所附加能力並不是''回避+6''而是''智力+15、精神+5''

http://bbs.ferrygame.com/
這個網頁的資料比較完整豐富,更加方便新手

EXP
194 點
繼續加油吧!
我有睇晒你既教學@@

EXP
31 點
他日高lv  再研究

EXP
7 點
百獸箱點先會有啊?