AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 87195|回復: 1682
打印 上一主題 下一主題

《晴空物語》維護BUG回報專帖   [複製鏈接]

六級天王會員

離去的紳士

EXP
2543 點
樓主
現凡於每次維護後,於本帖內回報官方未有發現的BUG。將可獲得「防爆水晶 x 2(不可交易)」。
為方便記錄及派獎,請各位回報者依下列格式提供資料。

所屬伺服器:
角色名稱:
BUG內容:

2012年10月22日新增:由即日起,所有錯字而又不影響遊戲進行之問題,將不獲發獎。

2014年3月21日新增:本帖僅為玩家提供BUG的其中一個途徑,如果玩家發現嚴重或有急切修正需要之BUG,請透過客服電郵cs@gd.alta.hk回報。而透過本帖報BUG的玩家,請耐心等待回覆,多謝合作。
Alta Multimedia - OnlineGames:http://www.alta.hk

EXP
46 點
GM 係咪你個「晴空GM戀愛之祈求」活動,搞到春日到轉唔到ser??
我既情況好奇怪,我原本係係 分流8 的蒼月森林
諗住飛去春日玩呢個活動,同埋轉去 分流2
第1次,去到春日,我係分流8,轉去分流2,佢話目前無法轉換分流(差唔多既說話,總之轉唔到分流啦)
我再去第2到先轉分流再去春日,
點知佢自動彈返我去分流8
= =呢個算唔算係bug??

EXP
22 點
自更新後...出技個快捷鍵就出現問題....一出自身範圍技能(迥旋斬,玄天神護)等就會自動出技...(正常係禁左之後用滑鼠右鍵出技)...但係宜家一禁就自己出..唔知係咩問題呢???會唔會係bug呢???

EXP
50 點
而家係掛攤個陣..咪會坐低既??
但係,坐低個陣..你禁跳舞.雖然會彈句不能用這動作,,但係會見到仲跳緊舞..
唔該gm留意一下,,

EXP
46 點
無名子 發表於 2012-2-17 23:48
自更新後...出技個快捷鍵就出現問題....一出自身範圍技能(迥旋斬,玄天神護)等就會自動出技...(正常係禁左之 ...

你呢個問題我知,你呢個係因為"系統設定"既"顯示設定"第2頁剔左"快速施展"
所以d 冰、火、地盾,炎魔,迴旋斬等等呢d 以自我為中心既範圍技都會自行施展,唔駛再用右鍵出

主打遊戲
幻想神域
EXP
461 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章

組隊時去19副.兩人卻去了不同的副本

EXP
1255 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 在線勳章 藍寶石勳章 發帖王勳章

霜Ser由霜森去春林一定會由S2變成S8,不論是傳送還是行都一樣~
換A-MALL的公會任到遊戲,再拿下來時,系統會顯示獲得5個公會任(銀血任)

主打遊戲
幻想神域
EXP
973 點

友誼之星勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

將技能拖去下面或旁邊(遮佐某d技)
轉介面(2轉去1轉) 遮住既拉番出黎會冇顯示:(

EXP
46 點

初階武器hp改造小膠囊 同 初階帽飾hp改造小膠囊
既說明一樣
2個都係講緊可改造"帽飾類別時裝"
即係武器果個 唔係可改造"武器類別時裝",都係可改造"帽飾類別時裝"
因為唔識放圖片,所以,gm自己去睇啦~

補返d野先@@~
所屬伺服器:霜之森
角色名稱:小冰珩

已有 1 人評分EXP 收起 理由
pgchicken + 5 讚一個!

總評分: EXP + 5   查看全部評分

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
5589 點

儲蓄勳章 藍寶石勳章 試帖勳章 麻雀勳章 遊戲狂熱勳章 發帖王勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

albertcsh 發表於 2012-2-17 20:41
GM 係咪你個「晴空GM戀愛之祈求」活動,搞到春日到轉唔到ser??
我既情況好奇怪,我原本係係 分流8 的蒼月森 ...

此為正常情況,現時樹海、春臨同秋葉是新手頻道,大家會被安排在同一分流以便守望相助

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
5589 點

儲蓄勳章 藍寶石勳章 試帖勳章 麻雀勳章 遊戲狂熱勳章 發帖王勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

albertcsh 發表於 2012-2-19 17:33
初階武器hp改造小膠囊 同 初階帽飾hp改造小膠囊
既說明一樣
2個都係講緊可改造"帽飾類別時裝"

已回報bug,謝謝回報

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
5589 點

小晴xd 發表於 2012-2-18 20:57
將技能拖去下面或旁邊(遮佐某d技)
轉介面(2轉去1轉) 遮住既拉番出黎會冇顯示:( ...

GM測試未有出現有關情況呢,請問是否有圖片及詳細操作流程提供?

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
5589 點

yee17 發表於 2012-2-18 16:58
霜Ser由霜森去春林一定會由S2變成S8,不論是傳送還是行都一樣~
換A-MALL的公會任到遊戲,再拿下來時,系統 ...

第一個問題為正常情況,第二個問題為已知BUG

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
5589 點

星月神話xD 發表於 2012-2-18 12:54
組隊時去19副.兩人卻去了不同的副本

有關BUG已有其他玩家經其他渠道回報,且將於週三維護時修正

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
5589 點

乂幻影乂 發表於 2012-2-18 02:04
而家係掛攤個陣..咪會坐低既??
但係,坐低個陣..你禁跳舞.雖然會彈句不能用這動作,,但係會見到仲跳緊舞..
唔 ...

GM測試未有出現有關情況呢,請問是否有圖片及詳細操作流程提供?

EXP
278 點
所屬伺服器:秋葉原
角色名稱:無極獅子座
BUG內容:蒼月森林地圖有個雪之國軍備官(308,320)同巨熊之掌軍備官(283,319)ICON但無人係度,相信已調左位冇改番正常

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
5589 點

無極獅子座 發表於 2012-2-21 22:36
所屬伺服器:秋葉原
角色名稱:無極獅子座
BUG內容:蒼月森林地圖有個雪之國軍備官(308,320)同巨熊之掌軍 ...

有喎,係咪咁岩村口條柱俾人打爆左你睇唔到?

五級富豪會員

沒有傷心的回憶

EXP
1204 點
雖然將新手安排在同一分流以便守望相助,但其實官方有冇理及玩家的意願?有否詢問玩家之意見?
以上並非反對意思,而係覺得事先應該先詢問玩家既意見,給玩家一個選擇的權利
第1:原先係s4霜之森,飛去春臨谷地就自動去左s8,跳畫面既時間耐左..亦都造成左斷線既風險,又要再開過隻game?係咪會麻煩左d?
第2:秋葉原,翡翠樹海,春臨谷地係新手地圖,但係原先就有人係呢d地圖打王刷符文..原先可以8個ser都有人刷,但係而家自動跳到s8..但王依然係得1隻,咁你有咩辦法解決?
第3:以上都有玩家提到,組隊打19副(春臨谷地副本)雖說會自動跳到s8,但入到副本都係跳到其他s/原先既s,既然要講到新手分流,咁點解入副本又要彈番走?
仲有我發覺自對上一次更新後,斷線既問題越黎越大,係斷線斷得密左...<<<呢個問題有何方法可以解決?
@w@

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
5589 點

斷線問題真係要睇個別玩家情況,每人原因同埋情況都唔同,就咁講斷線斷得密左,其實好難幫到你

五級富豪會員

沒有傷心的回憶

EXP
1204 點
但並非電腦問題,亦非上網線問題..而係剛剛上完還一切正常,但突然彈game後再重上..2~3次不能再上同一帳號,當再上到既時候隔多一陣又彈多次
@w@