AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 2984|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

[免費版] 童話系統建議討論 [複製鏈接]

EXP
173 點
樓主
一、 任務系統
任務雖然有敗家一族的攻略,不過對於新手或好耐無玩的老手都非常唔熟悉NPC的位置
所以應該在任務清單內 『添加點擊NPC名字能自動行走到NPC面前(限玩家和NPC在同一地圖)』 的功能
或者 在地圖標示NPC的位置

二、村長送信任務
系統改為60級以下的新手才有機會選中(不會選中工作中的人物)
頻率增多,金錢聲望按等級而提升

三、怪物強度
對於50級以後的怪物抗性相比50級前差太遠了
例如 法師的大地之怒打46~50木屬性可以扣出2xx, 打51~55的木系怪只能扣1這樣新手到了50級以上只可以比錢搵人帶升
建議51~60級這個級別的怪強度調整一下
四、物品重疊上限
物品重疊只有20的實在太小
人物背包格數又只有40個
所以需要調整一下 eg.50/100

五、添加背包垃圾桶
打怪升級難免會打到很多的垃圾
垃圾桶可以設定成 點擊垃圾桶標誌->右鍵選取要刪除的物品->按OK鍵

六、物流系統

物流對於開了多年的伺服器來說
很多的高級物品已經爆滿
可以設定成每天減少物流倉庫存貨1000個

七、商場
金銀、彩虹、青鳥的商場增設NPC,使用1000元傳送到其他商場

八、物品說明
很多資料片的物品只有名稱
新來的玩家,只有玩過9年前幾個資料片的玩家
對這些物品一竅不通

九、打怪獲得經驗
1. 成功傷害怪物的人物能獲得經驗值, 儘管只有1傷害
2. 輔助傷害怪物的人物能獲得經驗值
例如
光使幫戰士加攻加命中或補血, 戰士對怪物作出傷害, 雙方能獲得經驗值
旅人系使用加速術, 其後沒對怪物造成傷害, 不能獲得經驗值

暫時只想到這些
再添加幻獸 / 地圖 / 職業 / 職業技能 也不會吸引到新玩家
而修改一些舊有設定可以更便利玩家, 令新玩家更易適應童話的系統
而且帶升的風氣太盛行, 新手又不能獨自升上60級進行2轉
有錢的玩家當然可以找人帶, 不過這類玩家很快就會感得無聊而放棄
經過帶升的階段, 童話就會變成 『帶升Online』, 不是別人帶升就是帶別人升
而我自己沒別人帶升也能升到57, 不過因為怪太強而卡等
5月10號又有別的online上線, 所以我暫時又要退童了
希望各位玩得開心

由 童話公測開始玩到美人魚版本 的玩家上
Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

EXP
173 點
五、添加背包垃圾桶
打怪升級難免會打到很多的垃圾
垃圾桶可以設定成 點擊垃圾桶標誌->右鍵選取要刪除的物品->按OK鍵

>> 掉落地下就OK啦!
背包爆滿時掉落地就不方便而且地下一格只可以掉一樣垃圾
(亂拋垃圾罰5000 orz)
七、商場
金銀、彩虹、青鳥的商場增設NPC,使用1000元傳送到其他商場

>> 除左金商,其他商場無人去..
所以我想其他商場都會有人去
其中一樣其他商場無人去既原因係唔方便
第二樣就係由商場開放以黎玩家集中係金商開店而造成(當時好難搵彩虹/青鳥商場,而金商最易去同最易搵)
呢個約定俗成應該改唔到...

EXP
173 點
gardening 發表於 2012-4-29 09:03
二、村長送信任務

九、打怪獲得經驗/五、添加背包垃圾桶/六、物流系統

九、打怪獲得經驗/五、添加背包垃圾桶/六、物流系統
冇用,冇平衡過就講
其他ok
當然對於而家秒殺怪的玩家 九呢個真係完全唔平衡
會無左帶升呢盤生意
不過有咩方法可以唔將童話online 變成帶升online呢?
設定等級差距 0經驗??
或者其他方法??
帶緊人升 / 比人帶升 緊係唔想咁改
不過我覺得帶升已經變成童話既生活
所有新手玩都只會知道帶升 而唔會自己跑地圖升lv

EXP
173 點
ISAC鋒 發表於 2012-4-30 10:35
你咁樣講都得既a_a
不過呢d都係十分次要既野,gm未必受理

其實都係開貼都係討論下@@
GM / 呢個版既版主睇完都做唔到好多野
開發商果邊唔開發講幾多都無用 -︵-

童話 話晒都係9年前既game
除左系統要用番D "先進"小小既
畫質都要改改(最小唔洗用16BIT既畫面黎玩)