AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
樓主: GentlemanBeard
打印 上一主題 下一主題

官方版主對幻獸投票的一些個人看法   [複製鏈接]

EXP
620 點

藍寶石勳章 在線勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 遊戲狂熱勳章

樓主
GentlemanBeard 發表於 2012-5-9 09:57
我不能在沒有證據的情況下判定有關作品是否有抄襲成份。
畫質方面由於考慮到參加者不一定是設計方面的專 ...

"不一定是設計方面的專業人士,所以不能否定製作過程令作品變質" 這個說法是完全錯誤
你大可以問一下你的藝術部成員

任何製圖軟件,就算係小畫家
都吾會整到呢個效果,除非你真係用第二張吾係你整既圖拉大,先會有呢種模糊既感覺
就算你用JPEG檔SAVE而吾係PNG檔SAVE, 條邊都吾會除左黑色以外夾雜住咁多雜點
這與專業人士與否完全無關
就算一名使用製圖軟件既新手,都吾會整到咁,最多係畫得樣衰

吾信可以做一個示範你睇
以下係用PHOTOSHOP製

用具:
筆刷工具(原本DL PS已經有埋)
油漆桶工具

為左方便你睇真正人手畫同網上COPY張圖將拉大既關係
我係跟番20果隻妮可畫,以下只係好輕淡咁畫張個形同上左色ONLY

PNG (圖質較好)

JPEG(圖質較差)

其實2張分別吾大,因為係自己畫
就算一張圖點差法都好,係自己整既都吾會整到好似佢咁

再吾信,可以試下搵張網上既圖

原圖:

放大後:

你見吾見到個分別
就係放大左之後條邊會柔左,模糊左好多
然後分邊有好多點點.姐係雜點

希望GM你能夠明白:)
Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

EXP
620 點

藍寶石勳章 在線勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 遊戲狂熱勳章

SIUYOBB 發表於 2012-5-10 01:55
其實妮可個隻無人搵到個"原圖"會唔會其實佢真係唔係抄呢.
因此up相上論壇有好多方法.
有可能設計妮可既玩 ...

可能套野實在太吾出名,無人搵到原圖
不過機本上100%都係抄架啦=.=

有可能設計妮可既玩家係先把圖片up上網站(例如xanga/facebook)
當up左上網之後圖片應該會變細左/像素差左吧?
之後可能佢又再copy條link up上論壇 同時童話要求圖片大小為1000x1000
咁可能佢張圖其實up左上網之後係變細左 佢又格硬要將個圖片變返做1000x1000
咁咪會放大左? 會形成條邊變柔化左?
p.s:我唔知圖片up左上網係咪真係會像素差左. 因為我都係估下

呢到有疑點
由"設計"妮可呢名玩家既"作品"所顯示,一定係電腦製作既圖片,已經排除左係用鉛筆手畫既可能性
咁點解佢吾索性一開始就開張1000X1000既圖層去畫佢既作品呢?
而係要先上載於網站?再SAVE番?然後再放大?咁樣會吾會=.= KAI左少少囧..

UP左上網既圖片吾會自己變細左
如果佢係用FB上載,圖質變差亦難免,但變差得黎係吾會有條邊變柔,模糊左既效果
呢個只係將一張細圖放大左既效果
若果用一般上傳網更吾會出現圖質差既問題

EXP
620 點

GentlemanBeard 發表於 2012-5-10 09:45
我沒有說過不跟進抄襲作品吧,我還刻意發這個帖說明抄襲作品不會被採用呢。

各位要明白,在還 ...

我知道你難做. 不過呢類COPY實在太明顯
我唸吾需要證據去確認~_~

其實呢張圖既道理同水色人魚果張一樣係SAVE左網上圖再自己放大擺上黎參賽炸嘛
可能仲係同一位創作人既所為TIM,只不過係用吾同既AC參加.

希望有人可以搵到果張妮可原圖啦~_~

EXP
620 點

TUNGSIUHEI 發表於 2012-5-10 10:43
睇第2個POST又話20號係抄既
原來未證實係咪抄
等我投佐第2個.............. ...

佢吾係抄,係直頭SAVE張網上既相片再放大ONLY
雖然未有人證實到果張相片係抄,不過都吾難推判到出黎