AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 1924|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

[免費版] 我都好想童話再改板 [複製鏈接]

EXP
82 點
樓主
其實童話好多方向可以改,只係你地想唔想改姐,玩家天馬行空是旦UP都講到好多,
但官方有無咁的胸襟去接納?有無咁勇氣去嘗試
?定係由佢好似童樂咁收完玩家$汁左佢就算?
投資係開發,回報唔單止現有玩家,仲會吸引曾經玩過的'舊人"
仲有一班新人來試,

1. 出3轉 ( 可能100LV之後轉/ 要求技能等級/解任)
       3轉出咩技好? 點樣轉? 同2轉有咩唔同?
          我會覺得3轉D技可以向2方面考慮, 1:出加強技能系列, 好似旅人的閃躲,推出一系統被動技
             (旅人:加命中/加防率,修士將MP按%被動轉成魔傷(如10000MP ,20技(+20/2 %) 就係出技果陣+多1000傷/被動按LV +魔法命中) 戰士:將血按%轉成防(攻))
               將每樣的更有特色
                或者再將職業分成2方面,,每種旅人/戰士職業可以轉有屬性的,如商人>老闆>(光屬老闆/水屬老闆) 再因屬性而改變隨機配點的概率 & 加新技

2. 講完人當然討論下第2大特色: 寵物
      寵物都有好多野改, 會唔會出混合屬性的寵? 如土水河童, 攻擊土屬/防禦水屬,再推新野去合E種寵,E種寵可能SETUP 每LV由玩家+點*4+電腦*5 相關再推出合寵的道具<太陽黑子> 等..
           出新道具俾寵物,玩具+得1樣屬,又最高得65,會唔會同玩家脫左節? 閒閒地升隻75 80都唔難, 出番高LV的玩具/ 有技能的玩具? (新技又得/舊有又得.唔駛下下都OB合寵)
              講完開發方向,當然要講下現時點樣優化, 靈化接近無用,有無考慮去改改呢? 改下雙獸化又有無得考慮等等。

3. 第3特色當然係裝,官方由之前出30LV夢裝,出到家陣90LV
        一方面做爤市,整裝果班友仔聲都唔敢出, 會唔會考慮出裝變下戰略? 其實好多GAME都有參考,
              改成有+1~+10的裝. 按%增加傷/屬等, 咁樣就算精裝都有好多空間再有變化
                 你話會擔心擾亂市場/玩今方式等, 我會話,出幾多樣強化的道具/ 機率, 一方由官方決定,你地絕對可以控制GAME入面的物價/數值/數量等, 平衡點自己找!

4.第4樣緊係講下精裝, 會唔會考慮迷裝再強化?
      考慮下迷裝+迷裝 合到更勁的迷 (好似 將1LV迷手+1LV迷手. 耐用由10XX變成13XX, 屬性變成5項等,)
            又會唔會諗下,其實夢裝D屬都可以加入精裝(如藥效)
                會唔會試下將XX技能 武器專有的又加入防貝呢?, 精書可唔可以有暗系法術:XX 咁?

5.講完裝/精裝/ 當然講下改裝
        改裝屬穩同耐穩,分子之外,考唔考慮出下新方向?
                會唔會諗下+NPC為件裝開洞?
                   會唔會諗下將D XX寶石強化+LV 如LV1 敏捷寶石+2~7敏, LV2+ 3~9敏, LV 3 (MAX): + 4~10
6.講曬裝寵,之後緊係講下升技/出技/工技3方面
        升技方面,修士固定EXP會唔會好唔公平?!
             以暗術士來講, 一隻要秒到威奇B2高LV區, 又要高智(4XX) 又要高敏(35X) 又要高暗技(最小65),法化寵又4XX智  要加強只係3個方法, 1轉身,2升暗技,換高智暗寵
             但以白金商人來講,秒水木影到嘔,武化寵/16X敏/ 15XXX傷 ,要勁就換寵寵,分算,轉身, 升卡技,升精算
             好明顯睇到. 商人比起暗師更多方法提高傷害,
            係咪好好好好明顯要諗下點樣改番平衡?!
            將傷害命中同 棒應該要有關係,高傷棒就高魔傷D,高命棒就高命中D,咁先有用,唔係的即修士武可有可無囉!
                       一係加多招技俾人升魔傷/命中,好似旅人閃爍咁
                       第2樣野關於升技,鞭技1下可以升到5XXX, 好易升上14X技.16X技,
                              通街都係14X 16X 以上鞭法/精算/劍/斧等
                                 修士技點樣1下5XXXX
                                    好明顯又唔公平又唔平衡,
                                     係咪要考慮將魔傷計成升技的1部份!?
                                        第3樣係工技
                                            工技出左地方掛所有產物,會唔會諗下再優化方便玩家?
                                                 1.係豐收島加銀行NPC, 買賣NPC
                                                 2係豐收島設立不同進階工作技能的工作地點
                                                 3.係豐收島設定一個物流NPC

7. 最後當然係希望出新地圖.新王.新裝.新物品

講左咁多, 有心改的,有心接納意見的就快D行動啦
唔好樣樣都拖,早早問下大家意見,問下開發部的技術支援
及早俾玩家更多資訊同誠意
唔係有個好好的接線生就係一個好GAME
唔係有個好好的GM/板主就係一個好GAME
GAME屬於你地,也有屬於玩家的
不思進取的話.童話最多有1個9年
肯多改板多進步
童話一定仲有好多個9周年

Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

EXP
126 點
大部份都冇可能
天馬行空~

六級天王會員

離去的紳士

EXP
2543 點

不怕玩家多要求,最怕玩家沒所求。

感謝您的意見!

EXP
82 點
GentlemanBeard 發表於 2012-5-28 17:02

感謝您的意見!

不怕官方多回覆,最怕官方沒行動。

感謝您的回覆!

EXP
18 點
我就覺得冇可能會改板.....話晒隻GAME都咁多年..GM係都改D新GAME啦...仲會理童話咩

EXP
422 點
zzhotungzz 發表於 2012-5-28 22:01
我就覺得冇可能會改板.....話晒隻GAME都咁多年..GM係都改D新GAME啦...仲會理童話咩 ...

試問邊隻GAME每次一出包包
都可以賣到好似童話咁多?
就係因為童話係舊GAME
所以玩得既都大個哂
有D仲番緊工 DUMP得錢落去玩既
都俾得起唔少錢去玩
如果童話有咁既潛力 GM都睇唔到 咁無辦法

雖然我知依家D小學雞都好有錢
不過我估一定唔夠童話勁

EXP
307 點
我都覺得除左童話之外
好少ONLINE GAME會全家一齊玩

EXP
29 點
aexmak 發表於 2012-5-28 18:47
不怕官方多回覆,最怕官方沒行動。

感謝您的回覆!

不得了的回覆

EXP
144 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章

GentlemanBeard 發表於 2012-5-28 17:02

感謝您的意見!

我要求都多架...點解你又唔理我呢/_\?

EXP
41 點
唔好意見接受 態度照舊就得 我都相信你做到野既!