AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 25601|回復: 383
打印 上一主題 下一主題

《童話》批評/建議隨您講   [複製鏈接]

六級天王會員

離去的紳士

EXP
2543 點
樓主
童話是現時少數仍然屹立不倒的遊戲,而且玩家樂於提出意見。不過鑑於意見分佈得比較散落關係,台灣原廠方亦很樂意聽取香港玩家心聲,所以我決定統一意見收集的地方。

各位請不用客氣提出您們認為童話需要改善或不滿的地方,除了粗言穢語是禁止之外隨您說。
(不過我比較建議盡量寫得書面化較好,我轉述給廠方也比較方便。)

aexmak  很好,  發表於 2012-5-29 12:58:22
Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

EXP
223 點

出新資料,and三轉 開放等級去到300lv,當然+新怪

EXP
17 點
本人反而希望童話可以比玩家一個重生努力既機會,多鼓勵玩家重新玩吧~

EXP
5 點

小弟太耐冇玩,對遊戲現況不太了解
只好利用我既殘存記憶去諗
建議平衡各職業,我記得有部份職業既技能係過份強大
而且都應該加番d新資料片,新增新既幻獸,最好係可以美化一下個介面...好似打次元咁,跟本係為魔獸師特設既...其他職打次玩跟本玩沙...

EXP
201 點
甘我用書面語啦
我希望可以盡快出新一版的童話,這樣能令玩家增加趣味性
呢家個係我既意見

EXP
1576 點

試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 在線勳章 遊戲狂熱勳章 紅寶石勳章

1:請你地清下場,捉下外掛,捉到唔好話比次機會,之後幾日就放人,更新下使用外掛既人名單~比人睇你地有做野!

2:修改下全職某些技能可以係攻城扣多過1點,唔好只係得老板同狂戰,唔洗搞到只有老板打哂~平衡返少少

3:有冇可能開放高lv d怪~現在只有168lv(闇2左),開放係夢奇地(唔洗太高lv~有180lv到夠~當然唔好計平均lv入~有得直接禁npc入180lv區)

4:攻城戰入面用攻分換既物品n年冇變!可以更改下?(火豬都7500分...娃娃機之前勁易中/咖啡現在都唔值錢了~仲比玩家換咖啡?)可以改下開水/奧秘果類物品(當然唔會太低分就換到)

EXP
6 點
我認為之前不少玩家都由於太長期沒有登入而失去帳號,更而放棄童話
如能提供一個有效渠道讓玩家回流,重玩童話,應該會生息不少
另外當然希望多加新資料片以增加趣味性
控制物價也是重要所需要改變之一
雖然請求不少,但希望接納及能令童話有更好的發展
感謝

EXP
12 點
魔c過於強大,其他職好似刀狂,暗c,光c無人用
太耐冇出過資料片新任新寵;
物價太過高,老玩家重玩根本唔夠玩;新手冇人接濟冇可能勁...etc

EXP
24 點

要有創意...這讓GM們發揮
此外強烈要求增加長任務數量!!!!!!(如20-30步驟)
因為現時的任務數量並不能滿足我...
可增加一些要合作的(關卡)(副本)(地圖)? 讓玩家們能多溝通 不要只單刷單刷.. 一個人就能完事的又有何樂趣?
現時的風氣很差..只有帶升與帶升
玩家們也太強了吧.. 要從頭從做任打怪升級的方式玩
根本沒有可能追上進度..
也可能是因為升等級太困難了.. 指的不是帶升.. 是如自己一個打怪的話,, 幾天也難升高一級
試問香港的玩家又有多少個會享受到固中的樂趣?
還有物價高漲得很..現時香港童話的比率是大約1hkd:70m
試問一位新玩的玩家, 不發現時來買可因.. 如何賺取如此多的可因?
要吸引新玩家就要有方法幫助新玩家..
難關是有很多的... 可是為了維持遊戲 付出是值得的嗎?
我很體諒而且明白妳們的辛苦 不過請繼續支持下去!! 一定有成功的一天!!
請接受我的意見!!
p.s. 童話老玩家

EXP
3 點
希望童話賭場個度 可以開多幾隻game 例如:大小,21點,百傢樂等 !!!!
咁多年都係得個1個悶左D

主打遊戲
童話(免費版)
EXP
1274 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 在線勳章 瑪瑙石勳章 發帖王勳章 紅寶石勳章

現時童話要勁必須二轉  新手冇人帶好難玩   有人帶會skip左好多野  所以新增一D系統可以因玩家級別而改變難度  呢樣未諗到具體方案  所以交俾官方啦!  
另外官方可以搵出十個職業既特色去搞日常活動eg某npc隨機公佈收某幻獸   交左果隻幻獸就可以得到高一級既封石或者其他禮物  

EXP
9 點

建議
1. 畫面更新至 32色彩運行
2.減少WINDOW 7 運行的BUG
3.復古地 用回以往第一代版面 更佳(個人建議)
4.開放新手區 方便新手
5.加設新手裝備
6.改善頭銜 "問號" 的情況(例如 "鹿頭銜")
7.加設內掛(因機械式不斷地作同一動作十分疲倦)
批評
1.遊戲內貧富差距過大  (所以某(些)玩家獨大)
2.遊戲需要玩家投入方可把整個遊戲玩盡(即沒有購入點數或其他包側不能有一些寶物)
3.遊戲版面一代比一代差(除了快捷位)
4.遊戲定位不清  (童話的意思是否有必要介定清楚?)

EXP
16 點
出新地方 新怪
有多D新遊戲 好似遊樂卷既方式

EXP
2309 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

我要... 新技能
我要... 新地區
我要... 在戰鬥有 <重複行動>
我要... 童樂既裝備系統(可以強化,因為E家 戰/旅 玩哂)
我要... 新職
我要... 更多裝備系統 eg, 打洞> 鑲石
我要... 一轉大全體技eg商人    5想再比人帶
我要... 新寵物技, 黎黎去去幾招>悶
我要... 人物造型 eg: 可以買/整 時裝著
我要... 拍賣系統 / 離線掛機 ok?

EXP
9 點
siU妍 發表於 2012-5-28 18:29
我要... 新技能
我要... 新地區
我要... 在戰鬥有  

不如加埋 愛屋啦A___A

EXP
85 點
仍然屹立不倒的遊戲
+ 舊玩家 的投資及 "資本"  ,   情感上的慣性,熟識感
視覺佳如仙境,"視察上"有人行行下, 伴你於家中
簡易上手, 連點外掛支援

可能要+入非"數字"(以能力 lv ) 的戰略win/lose  。如果唔係冇得玩。
人地玩online 想要d 咩, 你比佢 , 尢其最深層次的情感需要,善有平台。
係好可愛, 創意可以無盡。

職業非常不平衡, 外掛的有限你要知, 禁唔到就要比例上減外掛的能力。

不過時代真係唔同了, 悟悟空等中國神話

幻獸車快d upupupup.   

EXP
69 點

1.新技
2.攻城戰多d位
3.好似某幻x學園Online咁可以自動打25回
4.物流定期清位(我意思指1個月1次咁就夠)
5.物流o既存貨上限增加
6.物流果到有好多野都係唔值又高lv o既爆曬,,但值o既就空的,,建議可將長期爆倉o既物品拎黎做換娃o既物品等
7.雙經果陣唔好剩係角色同寵物雙倍,,可以o既話唔該技能經驗都可以得閒雙下經

EXP
154 點

友誼之星勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

最希望有得重點...就算要比錢.貴一貴都冇問題嫁 當然最好保留1個ac只限重1次!(不過應該無咩可能啦

EXP
1158 點

試帖勳章 儲蓄勳章 遊戲狂熱勳章 在線勳章

想重點

EXP
1576 點

試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 在線勳章 遊戲狂熱勳章 紅寶石勳章

沁嬡 發表於 2012-5-28 19:37
最希望有得重點...就算要比錢.貴一貴都冇問題嫁 當然最好保留1個ac只限重1次!(不過應該無咩可能啦 ...

重點?
買包抽藥水啦!
佢當初唔出多次重就係因為咁....
出藥水黎搵錢