AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
樓主: GentlemanBeard
打印 上一主題 下一主題

《童話》批評/建議隨您講   [複製鏈接]

主打遊戲
童話-免費
EXP
1258 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 在線勳章 瑪瑙石勳章 麻雀勳章 友誼之星勳章

加多一個類似"遺跡23F"既地方/塔
但怪獸既能力/LV比23F提高;
一黎可以係個新MAP到升LV; 順便打埋王
Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

主打遊戲
童話(免費版)
EXP
1274 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 在線勳章 瑪瑙石勳章 發帖王勳章 紅寶石勳章

樓上上好資深@@我都認為主資料片中有好多野可以加...主資料用左好多出名故事..不過就好簡略,其實強化呢D內容可以有一種延續既感覺,話唔埋吸引返以前既玩家..而難度最好唔好只為老手而設

EXP
12 點
其實我本人覺得

魔c等等職這麼強大, 感到是因為帶升的能力強
所以一般玩家只要用錢給這些玩家帶升, 便可以skip很多中間的過程到達高lv了
而魔c等等職相對地可以賺錢,所以造成很強大的說。

首先,為何這麼多人喜歡被帶升
1. 升lv快!
    但為何讓人想到這樣, 因為自己升lv是很難的事~升lv/技能機制過度困難
2. 雖說童話是團體遊戲,但周遭根本沒有近似lv的玩家,很難自己升
  為何會這樣?因為其他玩家也是這種這樣,倒不如接受帶升還更好,所以新手地方的團便愈來愈少

以上2點造成了惡性循環(如有錯誤~請幫更

如是這樣~倒不如大大改正升lv的機制

a.讓(過度)高等帶升低等是不可能的。(這樣便能令一些現在很強勢的職業失去這優勢~最後其他職的優點便會相對地提高)

b.升lv所需的要求下降(其實這不是太重要~只是太長的時間會令局部玩家感到苦悶。即是a點的達成令一堆新手重生組隊)

c.升技能lv的要求也要更改!(即是自己的lv是靠自己組隊一起冒險升的~但久而久之,技能lv變成不相等,幻獸過於強大,讓玩家只能在地下室閉關~<-一堆外掛便出來了)

說真的...本人覺得~最重要的問題不能連根拔起,那麼如何出新的資料片/任務也沒用

還有,要高手照顧新手這問題,為何沒人這樣做? 其實這已經變得很明顯的事了
倒不如高手帶升新手這等事沒了不是更好嗎? 高有高打, 低有低打, 不需要強求新手到達高手的地步

EXP
1268 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 在線勳章 用戶勳章

kitkit001 發表於 2012-5-29 15:17
樓上上好資深@@我都認為主資料片中有好多野可以加...主資料用左好多出名故事..不過就好簡略,其實強化呢D內 ...

雖然我真係玩左好耐
但係唔算資深._.

我覺得任務係一項好吸引我去玩既條件
暫時黎講 童話/晴空物語都唔錯
其他ONLINE GAME既技務比較簡單-_-

延伸任務除左比老玩家新鮮感之外
仲可以令遊戲更豐富
又唔洗加新資料片
真係唔錯(Y)

強烈要求白雪森林應該要有白雪公主既任務-_-
同吉恩村既「詭異紅蘋果」扯上關係就完美了

EXP
7 點
絕對要支援32bit色彩
現在極不方便

EXP
43 點

取消攻城換童幣,保留換經驗及物品並增加物品的種類
增加新手地區附近每日都可以重覆接的任務,增加新手同舊玩家的互動
Windows7行DirectX 10,11都會lag,要改善

EXP
307 點
我想要職業技能雙經日-_-

主打遊戲
童話(免費版)
EXP
1274 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 在線勳章 瑪瑙石勳章 發帖王勳章 紅寶石勳章

不如amall e+送多d野  是但咩都好  過下癮先

EXP
307 點
kitkit001 發表於 2012-5-30 00:57
不如amall e+送多d野  是但咩都好  過下癮先

(Y)
仲有
其實如果而家7仔出返幻獸卡我諗我都會買-_-

EXP
455 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

1.其實7仔幻獸卡我覺得同娃娃機/魔幣抽獎冇咩分別
2.改善WIN7唔見怪情況;WIN7 LAG機情況
3.改善術士(光術/暗術/祭師等)升技點數
4.寵物技能方面:   (寵物)靈化,作用極微~可以轉換其他模式
如A寵物(獸化);B寵物(寵物武化)->加強A寵物攻擊/命中/防守等
5.術士技能強化: (光術+攻/祭師+攻比例上升)
試問新手邊有咁多錢呢....
所以計我話升lv所需可因應該要大大減小
如果做任務先...自己一個又難做
eg.龍宮任(獎勵:+較高聲望)
但係又如何入手做呢一個底lv既新手&職業
往往變左:帶升->做任
唔係做任->升lv
但係由51升52要既經係673988
試問又如何由做任來升LV呢?
所以話帶升唔係問題
不過最好亦可以由做任能到足夠既經驗值升LV
咁就可以Avoid左人人都要靠高lv人物帶升
帶升自己新開ac(1lv)都唔能夠既
如果禁止既話,我認為會較不合理
特定任務可重複再做(只限+聲望&每天/指定日期內有限定次數)
有肋解決帶升既問題
同時亦可增加童話吸引力一舉兩得

EXP
239 點
建議
給回老玩家回憶的伺服器
沒有賭場.沒有商城沒有外掛
只有低Lv玩家的伺服器

依家對我呢一個老玩家黎講
重玩左無數次
但冇一次係留得住我
因為我已經搵唔番有d咩係值得我留戀

EXP
422 點
官方可考慮增設一個收費伺服器
設定為收費時代的設定
且不要過份引入虛寶令遊戲失衡

我覺得這樣做一來可以讓玩家選擇
而且在我的愚見下 我覺得營運上也不會太困難
只是加設一個新伺服器 然後改為以前的收費制和設定

六級天王會員

離去的紳士

EXP
2543 點
蘋果味牙籤 發表於 2012-5-30 07:05
官方可考慮增設一個收費伺服器
設定為收費時代的設定
且不要過份引入虛寶令遊戲失衡

其實已經有這樣的安排了,將會新增收費伺服器。收費伺服器已經在調整中但暫未定推出時間,遊戲內容是採用以前的設定。這是經過多次爭取才有的(因為固定收費的伺服器是沒有商城制的伺服器那麼賺錢的,所以其實公司是反對的。)。我雖然對童話可以說是完全不認識(因為我在童話最流行的時候是玩其他遊戲長大的),但我很明白舊遊戲是精心製作的作品而是具豐富人情味。所以要改善的地方由各位已經有一定資歷的玩家提供便可以了,我會付諸我的行動盡可能去替各位實現。

EXP
1576 點

試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 在線勳章 遊戲狂熱勳章 紅寶石勳章

GentlemanBeard 發表於 2012-5-30 09:59
其實已經有這樣的安排了,將會新增收費伺服器。收費伺服器已經在調整中但暫未定推出時間,遊戲內容是採用 ...

開收費伺服器真的能吸引多d人玩?
之前童話都係收費伺服器~
但都係出現慢慢少人玩既情況~最後要搞到合ser!

點解唔搞好玩在既童話問題先?
使用win7 成日出現bug!
8週年個王的逆襲 出左1年幾到現在都冇人打得死佢
狂出456>黑洞>毒雲>456咁封玩家(算係bug?~唔能夠清左佢招456木頭人嗎?)
其實出呢個活動果時有冇測試過打win佢既可能性?
出得真係得個擺字

EXP
620 點

藍寶石勳章 在線勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 遊戲狂熱勳章

歐陽小王 發表於 2012-5-29 12:36
[6] - 寵物造型
之前官網張圖係咁,但吾見遊戲中係咁?

我好耐之前,岩岩出無耐都有整過一件拉風眼鏡比我隻木波用
點知都係無呢種效果orz

如果寵物都有自己既造型趣味性都大d

EXP
620 點

藍寶石勳章 在線勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 遊戲狂熱勳章

蘋果味牙籤 發表於 2012-5-29 00:34
-物流是會清的
每星期維護完後就會清

靈化可大大增加修士系命中率 <GD!

但就算係配件我都試過,係無寵物著左上身既效果,都係係個頭銜咁既款ONLY~_~

EXP
422 點
幻乂魂 發表於 2012-5-30 13:56
但都係出現慢慢少人玩既情況~最後要搞到合ser! ...

嗯 我也明白
查回網上紀錄
情況是06年 免費伺服器 醜小鴨成立
直至08年 收費伺服器 快樂王子也變為免費伺服器
雖然沒說原因 但可能是收費伺服器賺得不夠多錢或是人太少吧
但管理員可看看在2000fun論壇的討論
當中有一個是問童話應否加設伺服器
而結果是 增設收費伺服器為最多人數
其實官方也可以在官網弄一個投票 試一試水温阿

六級天王會員

離去的紳士

EXP
2543 點
幻乂魂 發表於 2012-5-30 13:56
但都係出現慢慢少人玩既情況~最後要搞到合ser! ...

不一定是為吸引多一點人玩,也有考慮到喜歡舊設定的玩家。

其他您說的問題不是不修正或調整,已經有強烈要求廠方去做了。但始終需要時間吧,請再忍耐一下吧。

六級天王會員

離去的紳士

EXP
2543 點
蘋果味牙籤 發表於 2012-5-30 17:37
嗯 我也明白
查回網上紀錄
情況是06年 免費伺服器 醜小鴨成立

其實我有問過啊,不過當時並沒有太多的迴響。

EXP
12 點
不過其他職的能力仍然不平衡是問題
例如祭師是以缺乏攻擊性魔法,以輔助型為特色
但是光術師卻能取代這特色
雖說光術師也是輔助型, 但應著重偏向補血以及重生,其他+能力的應該相對弱很多才對
看看祭師~雖說也能補血,但效力上真的是2個世界咁遠。光術師+能力的魔法對比祭師上才沒有這樣遠的距離=.="