AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 12442|回復: 115
打印 上一主題 下一主題

[免費版] 如果我是 GM   [複製鏈接]

EXP
160 點
樓主

童話, 我已經玩左成 10 年 ... (咪吹水啦, 童話剛剛先 9 周年, 邊來 10 年啊 ?)

點解 10 年 ? 係因為童話一出時, 我已經玩緊台灣個 Server ... 玩左成年, 先出香港 Server ... 之後台灣開始收錢, 香港買唔到台灣點數卡(果時冇而家咁方便)之後拉大隊轉玩香港 Server ...

果時基本上咩包我都有買, 而我個帳號係 aesopa 開頭, 可想而知, 我基本上係第一批玩家 (以前童話未開放公開申請, 要買新手包先有帳號, 而帳號就 aesopa, 到 aesopz 咁排落去 ... 之後第二批就 climba 到 climbz 咁排 ...)

好, 廢話唔講咁多, 我以一個老手身份, 教 GM 點搞好童話.

話說, 童話台灣果邊已經講過, 唔再開發, 即係唔會有新資料片, 唔會再有新職業, 唔會有三轉等等 ...

所以, 我而家的建議, 係在現有基礎上, 增加童話的 "可玩性" ...

1. 首先, 23 層已經打到冇野好打, 悶到嘔泡啦, 點加強 ? GM, 其實你地可唔可以考慮下, 加 D 新意 ?

例如 : 23 層開完箱之後咪有好多圍欄, 圍住 D 寵物啊, 人啊之類的 ? 你將佢地改為 "可觸發戰鬥模式" ... 一 click 佢地就可以打, 而且係類似最後女巫個 LV, 帶兩個寵物, 咁女巫係冰火, 佢咪光暗囉. 為左加大難度, 呢個唔可以係組隊情況下觸發, 即係一定要自己一個人單挑 ! 而最後, 獎品了喔, 分三個(而家一個欄裡面已經有三個人), 三個都打贏的話, 會自動傳返去開多次箱, 但是箱裡面的禮物加入"奧秘, 開水, 雞精, 蔘湯", 開完箱咪直接傳佢出洞口(即每人只可以打一次, 打第二次 ? 麻煩行多次 23 ...). 咁咪好玩好多囉 ! ~ 而且單挑女巫, 唔係一件容易的事, 相信全 Server 冇咩幾個人可以做到, 而且係好講技巧同運氣(如果一開始隻火智死左, 咁你就玩完啦 ... ) 如果個人逃跑的話, 就自動傳去洞口, 唔好比人走. 咁係咪好刺激好有挑戰性呢 ? 話唔定可以引發新一輪升 LV 潮 ...

2. 第二,  金銀城保衛大隊長收埋去啦, 每次打扣 1, D 玩家好灰架 ..

取而代之係打影子 : 一定要兩個結左婚的 AC 進去(好多人結婚都係練一個唔練一個, 結婚係方便升 lv 飛過來, 而家唔得啦 ... 要兩個都要練 ...) .. 兩個人進入後就打自己的影子, 個人幾多敏, 對手就幾多敏; 個人幾多血, 對手就幾多血; 個人幾多傷, 對手就幾多傷; 個人幾多防, 對手就幾多防; 個人有咩技, 對手就有咩技 ... (咁設定的話, 要有一定的打法同技巧 : 分子武器可以收埋去啦, 一定要用 D 垃圾武器打, 唔係的話, 對方打你都好甘 ... 之後帶定 D 加速劑,大力丸[被喻為最冇用藥物, 而家有用啦] 之類去打 ... 之後, 就係考大家對該角色的熟悉程度啦 ... )第一 Round, 打兩個, 打贏左可以去第二 Round, 打四個, 之後 六個, 之後 八個 .... 一直去到第五 Round ... 之後大獎就係而家討伐戰獎品 ... 而且時間限制應該有, 不過唔應該太緊逼, 5 Round 大概比 30 ~ 40 分鐘時間打就夠 ... 咁, 咪好玩過你個扣 1 的討伐大隊長 ...
(點解要兩個人, 唔要一個人? 試想下, 如果一個斧戰, 1 on 1, 係咁出急電, 咁大家可以唔洗玩, 要最少兩個, 2 on 2 大家互補先公平)
(點解要限時 ? 咁如果兩個光師, 走入去, 大家鬥補血, 打又打唔死, 入去掛技, 咁咪唔好囉 ...)

跟住仲有好多, 今晚打埋去 ...

其實, 呢 D 係在現有基礎上 GM 可以做到的 ... 有問題, 不防可以問下我 ...

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?快速註冊
Alta Multimedia - OnlineGames:http://www.alta.hk

EXP
1576 點

試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 在線勳章 遊戲狂熱勳章 紅寶石勳章

樓主話d物價太高~出現通脹!新手玩唔到之類說話!
但..當年(4年之前)4千m枝分子(當時4千m大約100~120hkd)
現在分子都只是3600~3800m左右(而現在可因去到1:75~80,計hkd都只是50左右)
實制上比之前梗便宜
其實不只是分子呢種大眾化既物品
仲有核心,奧秘,超經等等

EXP
118 點
steven88hk 發表於 2012-6-6 17:05
咁你事實係小學雞 ~

自己打唔到, 就用人地張圖 ~

見到你成日都打話人小學雞,再唔係就閱讀障礙症,
你係唔係詞窮?.?
同想當年個個賜座男有乜分別?.?
靜係識死八婆
但你都好過佢^^有2個詞haha

EXP
224 點
我識既反斗小王子好似冇咁膠架bo ._.!!
仲有大劍打到5既._.小弟真係要見識見識......(在下大劍一名)~~

EXP
220 點
樓主唔好死雞撐飯蓋啦,係有人打到,post埋出黎又唔信又話人改圖,咁你講哂啦,其實你就心中承認左呢個事實,但係你又接受唔到自己打唔到,仲要向到死講,死要面,你呀媽無教你錯就要認,打就要企定咩?枉你做左咁多年人都唔知明白左d乜野道理,仲要向到講歪理

EXP
155 點
樓主收左皮la????????????????抵你比人di u la咁on 9

EXP
142 點
我想問下你,你係咪反斗小王子&?
我聽聞佢自己吹到打到5

EXP
142 點
nanayan 發表於 2012-6-6 17:08
佢仲要話自己係劍打多過5

如果劍打到5,
你估邪唔會轉去玩劍咩

EXP
1576 點

試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 在線勳章 遊戲狂熱勳章 紅寶石勳章

pudding927 發表於 2012-6-6 16:59
人地叫左你約時間/e+打-.-
閱讀障礙症小朋友

我真的笑了....
條友只識吹+不斷轉移話題
叫佢約個時間/e+打
佢就不斷話人打唔到....
佢d理解能力有問題=.=?

EXP
142 點
steven88hk 發表於 2012-6-6 16:40
多謝你爆我個名出來 ...

我真係估唔到當中有人係咁低能

EXP
371 點
童之重案 發表於 2012-6-6 17:07
咁你仲唔POST圖?
我都當你【詞語過濾】UP架咋
又話打到30M

佢仲要話自己係劍打多過5  

EXP
142 點
幻乂魂 發表於 2012-6-6 16:38
我e+都得啊
你開埋你所講既劍扣"5"比我睇wo

樓主吹到劍打到5?

EXP
142 點
steven88hk 發表於 2012-6-6 17:05
咁你事實係小學雞 ~

咁你仲唔POST圖?
我都當你【詞語過濾】UP架咋
又話打到30M
又話人傷1XM

EXP
1576 點

steven88hk 發表於 2012-6-6 17:04
點解你唔繼續睇落去 ?

你唔止有閱讀障礙, 仲有選擇性閱讀能力缺乏症 ~

點解你只識不斷轉移話題
唔該你實制行動啦
又話打黎睇下~e+又不斷轉移第2d話題
死要面~

EXP
371 點
steven88hk 發表於 2012-6-6 17:04
點解你唔繼續睇落去 ?

購買力升左, 不過冇辦法 不過冇辦法呀 關睇唔睇落去咩事=]
我覺得要死個個係你唔係我=]因為你係死要面=]
點解你唔去alta到見工做gm去提議更多方法改善個童話呀=] 甘叻叻豬

EXP
142 點

樓主POST圖啦講咁多廢話
又話自己打到30M
又話自己1XM傷
又要威又要帶頭盔
記得POST名喎
唔係我當你借圖
你都識講PS當道,
我驚你比人誤會

EXP
160 點
nanayan 發表於 2012-6-6 17:04
我eq無你咁低..死要面 衰左又唔肯認=]
只識話人小學雞黎提高自己價值=]

咁你事實係小學雞 ~

自己冇用, 人地曉飛都唔關你事啦 ~

唔知醜 ~

EXP
1576 點

steven88hk 發表於 2012-6-6 16:59
係喔 ! ~ 勁多喔 ! ~

好勁啊 ! 細路 ! ~

你問有邊d人打到
人地講返有邊d人打到
你就話人地打唔到~請問關條問題咩事呢?
你問人地A
人地答返A既答案
完全岩架wo

唔通要人地答B既答案?
唔怪得你d理解能力咁差....

EXP
160 點
nanayan 發表於 2012-6-6 17:02
唔該你睇清楚自己講過d咩先啦
幻乂魂 發表於 2012-5-31 15:02
物價降低又點?

點解你唔繼續睇落去 ?

你冇得救架啦 ~ 死左去啦 ~

EXP
371 點
steven88hk 發表於 2012-6-6 17:01