AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 3433|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

[查詢] 新手一問 自摸問題 [複製鏈接]

EXP
141 點
樓主

點解有時人地自摸會係一家比曬? 而唔係三家一齊比既?

起初以為係做莊問題,但係見過兩個都唔係莊(自摸同比錢)既情況

Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

九級天神會員

http://agames.hk

主打遊戲
幻想神域
EXP
164982 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 吹水勳章 趣圖分享勳章 友誼之星勳章 麻雀勳章

EXP
141 點
但我見有時無包牌都係1家比曬咁既...唔通眼花

三級英雄會員

Cup-港島同盟大元帥

EXP
493 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 在線勳章 儲蓄勳章 麻雀勳章 友誼之星勳章 用戶勳章 紅寶石勳章

因為槓上自摸,咁就計最尾供牌給你個位喇!

二級平民會員

打雀英雄蛋大元帥

EXP
79 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 麻雀勳章 友誼之星勳章 在線勳章

其實「12章包自摸」有兩種情況,因為第4set見光有兩種情況~
前提︰3set見光 (「1萬2萬3萬」「4萬4萬4萬」「5萬六萬7萬」)

一係︰對家打8萬你碰,攻到你變單吊~(第四set見光︰「8萬8萬8萬」)
跟住你自摸9萬食糊(咁對家就要包你自摸,即係本來3家都要俾8番自摸錢,但係而家你對家要一個俾晒3家錢俾你~)

二係︰3set見光後,你有3隻8萬+隻9萬,如果人地打隻8萬俾你碰就出現第一種情況﹔
但如果係你跟住摸隻8萬自己開槓,跟住槓上自摸呢,咁就睇邊個攻你第3set,果個包自摸~

p.s如果槓完唔係即刻自摸,第2種情況就唔成立!

EXP
141 點
明啦,唔該咁多位

EXP
141 點

我比左2隻佢上,6隻係地,對家比多隻佢踫,9隻係地,我再比左隻佢上,最後12隻係地....跟著佢自摸我包既? 唔係我比曬4隻佢先我包咩?

EXP
137 點

麻雀勳章

我都唔係好明,好多次都係我包曬,對家及上下家自摸,都係我包,但我都無比牌佢地上踫????轉咗幾圏佢先自摸,都係我包???仲要次次都係7,8番及比雙倍.次次一焗清袋.

EXP
137 點

麻雀勳章

其實我唔明咩叫打全統制?咩叫十二章落地,其實十二章係點解的??