AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 3326|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

有關新伺服器 (HOT~)   [複製鏈接]

EXP
262 點
樓主

嗨,大家好. 如果各位有興趣玩新SER(收費SER)既玩家請睇一睇,留個言.
  早幾日,我見到童話更新指下個月中出收費SER,我馬上心血來潮想試玩,所以系目前既伺服器做左個實驗:我用左兩~三日既時間 建立新角色 而已系無外界力量( 外掛 現有既可因 物品 人際網絡) 既情況下升等級 (雖然很多人都試過 但好像不多人分享) 總供用左20小時左右 升左幾隻人物

首先當然系法師, 因為系佢有強大既範圍攻擊 目前19LV 24元控 , 其間發覺需要用到黑羊法化, 又升左隻幻師18LV 幫捉寵. (玩到中期覺得人物容易被打死,升左隻14LV既光師)
  好啦. 當中我面臨好多既問題:
  1.傳送要錢 且費用高昂. 以15LV為例 吉恩傳送去伊利 TOTAL用1000蚊 PS,1000蚊系初期黎講好多 無錯我可以行路 但記住傳送費用會隨住等級升上(吉恩去夢想花園/夢園去綠夫,1LV+100可因)
  2.物資不足. 雖然新手教學會送1推食物同藥,解任都會送 但對於法師等修士 肉嫩皮薄,被怪打兩野/升級要消大量HP食物 藥 (系無回血寵同隊友既情況下升級, 你會覺得吃力 >組隊好緊要)
  3.技能升級所須經驗太多. 以法師為例 1~24元控+人物19LV 我至少花上1x小時建立 更唔好話36(大地) 50(血蒸). 在工作,讀書時間長,低遊戲時間,無外掛,少戰娃,無太多錢買MP藥既前提下,玩法師的確好浪費時間. 咁又會引致玩家利用外掛. 記住 7~8年前我地或許仲系小學生/初中生 現在都是高中生 大學生 工作人士. 這種技能經驗樹若果唔減會過時. 雖然我未試晒光/闇/際師, 但相信系不減低技能升級經驗既前提下, 修士系唔合適大部分玩家. (光師既聖光彈:45技 闇師黑洞:61技 祭師既456:45技) 認真,到時你就知咩事. 系無任何修改技能經驗既前提下,相對地其他職既技能容易升.幻/拳/劍/斧/商/刀.

TIPS:頭10LV點體質好緊要, 不論修士系 戰士 旅人. 就以10~16級做例子 體質點到30同埋無點體質既兩個精靈, 同級果陣差左23~25%血量! 無錯 點體質系轉生會蝕點 咁就自行決定啦.
  以下系一D有用既連結 系收費服果陣你可能想要
  1~10LV 何去何從?
http://www.gamebase.com.tw/forum/5067/topic/80825692/1
  在未有精體裝,一帶一升LV以前,前人玩同職業點樣配點?寵物點揀?升級地點系乜?
http://supergm.net/dsps/htm/shin/newshin.htm
如何得到3萬2聲望?
http://www.2000fun.com/thread-4582308-1-1.html
至於搵錢篇,自行爬文吧. 我只懂簡單的: 跑物流賺差價 解任務 打怪 幻獸師捉寵賣 等等

核心問題:大家玩收費服既真正目的系咩?搵返以前玩童話既樂趣同回憶定其他?  如果系外掛照用到既前提下,你會唔會系收費服用外掛? 如果你會-延伸問題-免費服都可以用外掛,既然你想比1舊錢出黎玩收費服,點解唔直接系免費服用掛而要系收費服用呢? 用外掛既行為會唔會同你玩收費服既目的背道而馳? 可能你話:人用我用或者, 唔用浪費左月費錢, 為目的我會不擇手段 但系你可唔可以掉轉頭諗, 大家都唔用外掛,而建立一個純潔既童話 另類既童話伺服?假如幾個月或者1年後收費服變到好似免費服一樣, 單機既單機,外掛無人理,愈黎愈少人玩, 活動質素低, 又會唔會系你目前想見到既景像?
  希望到時系收費服,玩家會互相舉報用外掛既玩家, GM會講明及執行懲處 用新既系統防掛外.

歡迎認同/唔認同既意見 希望多D人流言. 同埋希望各位玩家系推收費服果幾日系FACEBOOK宣傳下, 無咩幾隻ONLINE GAME 有9年壽命 對不?
Alta Multimedia - OnlineGames:http://www.alta.hk

EXP
1318 點

其實你呢D問題應該玩得耐既老手都會明白...
就係因為咁所以先會有一堆人組隊打史洞,月光,哈啾等等...
而且當時大部份人應該都唔識雙開...
如果可以既我估人人都想自己單升,因為始終你同人升,如果人地冇ON
(我假設你同佢做左朋友,約定一齊升)
如果佢冇ON,咁你就真係企係度食北風了

至於用外掛問題...其實講黎都晒氣,你同用外掛既人講道理???
佢地根本都認為用外掛係冇問題,係一件正常既事,>因為GM冇理
所以講黎都多餘,而且D技能真係太難升
唔好講法師,就講光師同闇師,假設你2個人物都要升到40技,
如果真係去返收費,連最基本既戰娃都唔知有冇
你要人手幾耐先可以升到去40技?變相咪又係逼人用外掛

點解咁多人用外掛?因為第一:GM唔理,唔封AC,唔捉用外掛既人,第二:技能太難升令外掛合理法
合理法:用外掛既人有原因令佢地自己認為自己可以合理咁使用外掛*例子=技能太難升,冇時間升

不過樓主有一句講得好,就係E家大部份玩既人應該都係讀書時間長/返工時間長
根本都冇太多時間玩,以前唔同,以前大家都係學生哥,一放學大把時間玩
E家返到黎都唔知有冇2個鐘玩

仲有最後一句:

你就算免費開多個ser比人從頭再開始過
假設所有野都係跟E家收費ser咁出,唔似>童樂

都未必多人玩啦
何況仲要收錢?

EXP
318 點
agree X2 魏王所言甚是.......................!

EXP
165 點
同意 希望GM睇到啦 特別係升技經驗值

EXP
455 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

讚同魏王所說!! 如果只係將免費轉為收費的伺服, 而且又連戰娃都唔知有冇既情況下...
光C暗C法C D技真係升死人...
而且玩得童話既又提倡收費SER想玩番舊時既[合作]多數都係老手
大部分已經唔係學生/好忙...點分時間黎升技(搵日有時間先得1-2個鐘)
變成冇動力升技....又係會有外掛問題出現
金錢又係一大問題,做普通任先得小小錢...
真係好難生存...食MP HP又要錢
唔通真係法C既下下都企定定等補滿MP??
會唔會修改下技能經驗值同技能效果呢?
當然任務都會增加...
本人就係因為童話個個單機....同玩單機GAME冇分別
所以先退童!希望有改善到睇下有冇機會玩番..

EXP
816 點

童話係免費前同免費後係不可同日而語

免費前商人白金卡打水木係回到果2000蚊既本

其一 掉寶率明顯下降左 以吉地為例 以前打一場會出一蘋果一雜魚同錢 E+淨係得錢 高級地區更甚

其二 打怪出既怪都少左 又以水木為例 商人一下白金卡用左2000 但果時打一場水木只要有8隻就一定有1600 未計收集同額外金錢

其三 免費左之後賣野係賣少左錢 以前水木打出黎果D裝 一件閒閒地都賣到千幾二千可恩(雜貨店) E+?

仲有好多 例如武器扣耐 出手順序

童話收費果時並唔係好似E+樓主咁講 咁惡玩

也許修士升技既虐心 就係童話既最大魅力

climbx55248  I MEAN..我認同  發表於 2012-12-27 21:14:50
climbx55248  唔..認同你既講法 特別系最後果句  發表於 2012-12-27 21:14:13

EXP
1318 點
回樓上:

你既第1同第3 係講得冇錯,以前有玩開既老玩家都知係靠商人殺價掛機黎搵錢
但係當佢賣野既錢降低左之後,商人殺價可以話係搵唔到錢,完全唔知招技有咩大作用
但係你既第2我真係唔明白,打怪出既怪少左關商人打水木咩事?

入正題:我估你應該唔知收費會回復返去咩版本,我信都冇人會知
But,我假設仲有水木呢個地方...如果有商人係收費ser可以打到水木呢...咁88得了

仲有果個其實唔係叫出手順序...叫做加敏減敏...
例如獸神黑洞會扣敏,龍閃沖鋒會加敏...
如果真係解出手順序...咁死得啦...點同人PK?

修士升技係童話魅力,如果係幾年之前,我都認同,但係睇返現實
E家仲邊有人有咁多時間每日用幾個鐘去升技呀師父?
我就算當你有呀,你會唔會晒幾個鐘去升個1lv技呀???
我就算當你手動唔悶,你好有心機升,你都未必會晒呢個時間啦

如果你係唔洗返工唔洗返學既就另計啦*

主打遊戲
童話
EXP
5273 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 友誼之星勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 發帖王勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

SeHelibena 發表於 2012-12-27 21:01
童話係免費前同免費後係不可同日而語

免費前商人白金卡打水木係回到果2000蚊既本

非常同意,正因為修士職業難升,法師,暗使先會咁強大
如果無時間升技,玩戰士系/旅人系都不錯。

EXP
1318 點
正因為修士職業難升,外掛先會咁強大

落3大新手村地下室睇下,一大堆外掛
免費ser上修士技榜既人(元控,神守呢D技)
我肯定99%都係用外掛升返黎

正視下個問題啦...呢個世界要向前看,8~9年之前的確當年一班人係地下室屈技
當中有傾有講...有說有笑真係幾好玩,但係E家???仲會有個種情況?有都一定唔多囉

如果你可以手動,冇戰娃既情況之下,升到元控50技或闇技61技既話真係比個GD你
仲有一樣野...其實認真D想一想...如果係冇分子,冇夢裝既情況之下,升戰士技同旅人技
其實易唔易升???

*如果你係唔洗返工唔洗返學既就另計啦*

EXP
93 點
這才是玩童的樂趣,但必須管制不法程式

EXP
165 點
魏王曹操 發表於 2012-12-28 09:30
正因為修士職業難升,外掛先會咁強大

落3大新手村地下室睇下,一大堆外掛

嗯 童話變得唔主流係事實 依家根本好難會見到日日有一堆人升技
就算有都係有外掛 但係月費SER我相信GM會捉 因為我地有比錢
降低經驗要求仲好
人經都係 幾十億幾一LV只會令到人會開外掛掛
收費SER如果無戰娃超E 相信都會升死人
降一降都唔係壞事呀 可以吸引人耐D

EXP
173 點
降經其實都幾重要(或者設定為月費ser 雙倍技經)

或者用其他方法升黎升技
例如升1點技能exp= 技能等級 * 100 的角色經驗值

不過升技呢樣野
就算有降10倍 都會有人唔想升
就好似免費有超級戰娃 都係掛升

如果有方法可以令到人不知不覺間升到技 唔洗煩/特別抽時間升
就真係懷舊ser - 純粹享受玩game 而唔係痛苦自己
可以每一日只係玩幾個鐘又升到技既方法 真係無乜
又或者
1. 降低學習技能需求
2. 以角色等級+技能等級學技 (lv*2+技lv)/3 ->45 lv +30暗技 就可以相等於40暗技

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
253 點
我覺得收費服唔會長LOR=.=

主打遊戲
童話(免費版)
EXP
239 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

Divinaluck 發表於 2012-12-27 22:25
非常同意,正因為修士職業難升,法師,暗使先會咁強大
如果無時間升技,玩戰士系/旅人系都不錯。
...

暗使何來強大...
黑洞命中何其"高" 傷害又偏低

EXP
1318 點
暗使的強大在於:
擁有闇儀(可以原地不停撞怪)
擁有吸血(被怪扣血後可回血)
擁有黑洞(命中低但打全場怪)

但如此的強大還需要配置一個增幅器(外掛)
配合後,暗使可24小時在水木/黑白/夢地/沙中掛寶物

(本人沒有黑洞闇師及外掛)

EXP
239 點
erilove 發表於 2012-12-28 20:51
暗使何來強大...

證明你新手

EXP
84 點
暗使何來強大...

想當年闇使一條沙中幾乎可以場場秒,miss最多得3只,10只全秒果種爽快感真系……(2004年)

主打遊戲
童話
EXP
5273 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 友誼之星勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 發帖王勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

暗使何來強大...

miss率高證明
闇之信仰不足
暗技能等級太低
武器效果不足
法化寵太弱
運氣太低
智慧太低

以上全部會影響黑洞命中和傷害

EXP
326 點

友誼之星勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 麻雀勳章

我傻女 發表於 2012-12-28 18:02
我覺得收費服唔會長LOR=.=

keep the faith , brother

EXP
508 點

友誼之星勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 麻雀勳章

同意 希望GM睇到啦