AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 5156|回復: 72
打印 上一主題 下一主題

請官方注意別受發窮惡玩家影響   [複製鏈接]

EXP
310 點
樓主
本人在其他論壇發現有一堆人在嘗試提倡以遊戲可因內換取點數以節省點卡,
請官方慎重考慮千萬不要理會這些意見,

1. 如果可因可以換點數, 那和免費制沒分別, 而且玩家不用一分一毫便可以練上去, 因為月費制掛技是賺很多可因
2. 這樣是引誘玩家用外掛打錢
3. 這樣的設定對充值玩家非常不公平, 最後愈來愈少人充值, 一定又變回像免費制的局面
4. 人人為了可因交月費, 便會吝嗇斤斤計較, 遊戲樂趣將一減

為了維護遊戲平衡, 不交錢便不可以玩月費制, 這一直是月費制遊戲的設定,

不要為了那些不願花費一分一毫的玩家而破壞了花月費玩家的利益啊! 謝謝!

Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

EXP
1318 點
我講一講我立場先:我冇打算玩收費ser,就算可以用錢換點數都冇打算玩

其實用可因換點數呢個方法都係word,但係要考慮下點換法
例如可以用免費ser既錢換 收費ser既點數(但只可以換一次,一次一個月)
之類既

等佢地試下玩下先,如果真係好玩既,可以係收費ser同人收點數/自己玩
當試玩咁樣去宣傳~

至於外掛問題...我認為唔關事...有冇呢個問題都一定有外掛既存在

不過其實官方會睇意見先算

EXP
318 點
2000 壇有位膠友話用可因換點數

月費版賺得少過商城版 這是鐵一般的事實
仲黎可因換點數? alta 唔洗食飯咩
膠友你不如自己開公司

EXP
335 點
ALTA首先是賺錢公司
然後才是遊戲公司
你以為童話會用什麼可因換點數?
誰也別想

在我看來童話只要不出月費sever一陣子後 , 又很快的把它搞衰就要謝天謝地`了~*(如:魔幣.合sever.迷裝等等)*

還是那一句:童話是賺錢的公司 , 同時也是一間遊戲公司 .
                   童話只要有"貨"交得到出來 , 玩家自然會巴巴的去入錢玩game
                   同時玩家也要有相對的付出(支持 . 花錢等..xd) , 童話也不會令我們失望
                    p.s. 也希望童話不要只是出一輪小彈藥 , 坑一輪錢後就亳不負責地抽起童話的開發 , 這會傷了不少玩家的心吧!~

EXP
187 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 麻雀勳章

.......................

EXP
1318 點

你以為ALTA只係得童話搵錢???

GM之前都講過,開收費ser目的只係想比玩家懷念一下,
好似去返以前咁玩,
佢都知道收費SER根本可能要賠錢,冇錢搵
既然係咁,點解可因換點數呢個方法有問題?.?
至於幾多可因,又可以大家想像下,例如可以免費ser 5億可因換玩收費ser一個月

大家既目的都係一樣

如果alta只係靠童話開飯,咁就真係死得啦膠友

EXP
318 點
魏王曹操 發表於 2012-12-28 12:56

下個李+X 仲唔係你

EXP
335 點
魏王曹操 發表於 2012-12-28 12:56

懷念一下冇錯
但係唔係向錢出法既話"
童話會唔會做D損已利人(係唔係利人都未知) 既事呢?

EXP
173 點
頭幾個月對隻GAME都幾重要
如果真係可以可因換點
請等開左SER半年/一年後
真係有人仲想玩先比換

如果好似2樓的例子咁講
一開SER既時候, 一班有錢舊SER買好多點入多個AC
咁佢地可以繼續"掛" 唔怕比人封
反正都係"免費"
無人封既 又可以賣個AC出去 eg. 10 lv 40暗技

EXP
1318 點
cheungpunlap3 發表於 2012-12-28 13:30
懷念一下冇錯
但係唔係向錢出法既話"
童話會唔會做D損已利人(係唔係利人都未知) 既事呢? ...

你認為收費ser會搵到好多錢?
免費ser搵既錢一定比佢更多

如果係咁既話,點解仲要出收費ser?

9樓人兄既意見同我既意見都大致相同
其實點解唔可以收費ser同免費ser一齊搵錢一齊合作?.?
講真一句,有大部份人都係免費ser發展左一段日子
但係如果佢地又想去玩收費ser,如果又唔想HKD買點數,你即係叫人收皮唔好玩???
可能你話可以係免費ser同人收點數...如果冇人賣,你又點會收到?E家都已經冇咩人賣點數了

最重要既係:童話E家已經唔算多人玩
之前都講過最有可能既情況就係2個ser都唔多人玩...咁就死得

之前鴨ser同快ser點解會合左ser...?

EXP
318 點
"其實點解唔可以收費ser同免費ser一齊搵錢一齊合作?.?"

你既意思係收費ser同免費ser 可以互通傳物品?

EXP
1318 點
唔好再抽水OK?
我意思係可以用免費ser既錢比人試玩下收費ser

不過算啦,反正都係冇可能,所以唔洗再抽水

EXP
310 點
間間公司好似你咁諗就死得啦

"佢都知道收費SER根本可能要賠錢,冇錢搵
既然係咁,點解可因換點數呢個方法有問題?.?"

你咁講, 即係反正童話都賠錢, 益玩家冇所謂, 咁不如話開個免費伺服但設定跟回舊版月費制的給你好不好!!!

我很好奇,
魏王曹操你多少歲, 有沒有任何工作經驗??

主打遊戲
童話
EXP
5270 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 友誼之星勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 發帖王勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

你想像一下,如果童話開月費要賠錢,還會不會繼續有童話? 我相信連免費版都會停運。

最基本要令收資平衡,才可繼續經營。

EXP
1318 點

呢句野唔係我講,係GM之前講,雖然我搵唔返個post
開收費ser根本就係益玩家~.~
你唔好同我講以為開收費ser係為左搵錢?
冇錯,錢係一定要搵,但係搵得唔多
如果真係講搵錢,免費ser佢搵既錢仲多
點解要開個收費ser?收費ser我同你100$一個月好未?
免費ser買一個包已經唔只100$,你果100$仲要係每個月先有一次

我唔知道你係咪又係只睇頭冇睇尾
我都講左我既意見係:免費ser可以用錢換點數玩收費ser,但每個AC只可以換一次
換一次可以當免費試玩,如果試玩一個月唔得,咁試玩一星期得未呀?
定係你想講你比左錢玩月費,對你唔公平?
不如你睇下10樓個留言先OK?

我真係唔明..呢D根本冇可能發生既事..咁都要開post嘈
你真係認為有可能用可因換點數咩?
有可能既,開左收費SER之後,如果GM見冇咩人,可能真係會可以用可因換點數既~

EXP
310 點
還有你和那些膠友經常想可因換點數沒問題,
有沒有從官方角度想,

伺服多了你們一堆人, 不花一分一毫, 只想著怎樣免費佔便宜到最盡
一會還要抱怨活動多少好壞,
真多得你們這些大爺不少,
超級寄生蟲啊!!

不想給月費便玩免費ser!

EXP
1318 點
所以我咪係2樓講左我冇打算玩囉
我只係見人地比左開頭,我認為都OK
我咪又跟住佢個開頭比意見囉

定係你想講E家香港連比意見都犯法?

如果犯法既話,i am sorry

定係要經過你同意?

如果要經你同意,i am so sorry

EXP
128 點
童話開返收費ser 的目的 雖則係想一班玩家回憶 但我認為都算係一個市場黎
可以吸引返 以前既人玩返童話 or 吸引新既客戶去嘗試童話 (成唔成功就另計, 要睇官方搞成點)
舊時玩既玩家(包括我)我相信係想玩返 合作升lv 解任 等以前既遊戲玩法 所有職業係要平衡咁發展 大家分工合作 而唔係好似免費ser 咁 成隊人1個人打晒 唔理係解任 打王 升lv 全部都係掛機 咁有咩樂趣。

EXP
1318 點
其實呢...樓主你根本唔洗擔心,更加唔洗係到嘈
最多只可以講句,你應該好耐冇玩童話,睇返之前既活動都知
因為呢D意見...其實GM根本唔會理,更加可能連睇都唔睇

可能過左一排,GM見收費SER冇咩人玩,就真係有可能可因換點數
當然呢個假設都只係有可能

EXP
310 點

你仲唔明白,
一隻遊戲既收益唔係睇人數

而家所有遊戲都係收益大部份來自少部份充值大的玩家, 特別係免費制遊戲
根本不是像你地想, 人愈多, 遊戲便愈成功,

你淨係不斷由自己角度睇事情, 根本不是在整件事的角度來看,

如果收費ser冇人玩係有可能, 但唔會係可因換點數, 咁樣遊戲會死快d,本來已冇人玩既, 剩下既人用可因換點數, 最後收益快歸0, 仲唔係死快d, 明冇?

如果收費ser冇人玩, 只會改回免費ser,或直接和另一ser合併成為單一免費ser

仲有你諗野太天真, 就算GM接受意見,
遊戲公司是沒可能接受這意見, 你根本唔明白商業運作

不如有時間睇下書(唔係A書), 做多D野(唔係打飛機)