AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
樓主: cin0308
打印 上一主題 下一主題

[閒聊] 小說比賽結果呢?   [複製鏈接]

EXP
547 點
其實重點係嘈下官方者,好過嘈玩家。
有啲人寫得好好架,就因為佢地寫既內容有暗串成份就被官方否認?
話說,樓主有啲故事真係寫得幾好。
Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

EXP
158 點

唔覺得批評有乜問題...你地口裡咪又係批論緊其他人?請問「只准州官放火」的標準又是什麼一回事?

從來官方都無講話一人只可以作一篇...我唔覺得我作得多都可以成為被攻擊的點,至於贏左要「靜靜地縮埋」同「批評其他人就要俾人DIU」就更加令人莫名其妙。

至於深層意義,有時候是要讀者思考的,就像「光魔法課」,我的原意是希望透過文章,話俾官方知,想佢有更多的光系魔法同唔同既運用,有冇留意到我無寫「學生」的對象?中心思想就係希望官方可以諗多D更新,我覺得「聖言術」做盾牌,「守護術」可以降人地命中率,都值得一試...

量多是錯?人地官方根本就無BAN投稿數量......

我亦唔覺得我係用量多羸「優秀」,如果有什麼在文章上能挑的,要不要都挑一下?我歡迎批評,我的進步就是這樣來的……

主打遊戲
童話
EXP
1286 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 發帖王勳章

(不喜勿插,多謝合作)(不喜勿插,多謝合作)(不喜勿插,多謝合作)(不喜勿插,多謝合作)(不喜勿插,多謝合作)(不喜勿插,多謝合作)
可唔可以唔好針對玩家, 會令人難受的
官方有官方睇法, 我地點嘈都冇用, 佢揀得就有原因(上年如是, 佢有佢原因而且有解釋到)
如果大家唔滿意可以問官方得獎玩家得獎既原因
同埋E個活動係慶祝十周年, 作出黎既故事唔通要負面?

一句講晒,和氣收埸,唔好針對玩家

EXP
158 點
好的 如果ひみつ先生或者小姐覺得我的留言有冒犯 我道歉

但同樣,我真的覺得我所說的你可以參考,就例如一開始的展開,「童話人物的現實世界和就是我們人類的幻想世界」這點是絕對可以成立的,但你文中的說法有點站不住腳,給多點解釋和再展開多一點會好些,和你的文章的重點不少,要詳略得宜,別人才能明白你在想什麼。

以一個讀者的角度,大概就這樣。

EXP
179 點
moonlight38 發表於 2013-5-4 22:04
唔覺得批評有乜問題...你地口裡咪又係批論緊其他人?請問「只准州官放火」的標準又是什麼一回事?

從來官 ...

見到其他玩家都一樣係批評緊你得獎既省魔法課小說唔好 你既解釋都係維護緊自己篇野 仲話接受批評.... 話人地唔係女仔作個篇野成篇唔知佢up咩又話佢又幻想又現實。。好認真你作既光魔法課真係無咩吸引之處 人地有劇情 係一個故事 有d作者仲能帶出人生道理 睇完大家都有共鳴

EXP
367 點

儲蓄勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 在線勳章 用戶勳章

moonlight38 發表於 2013-5-4 22:04

從來官 ...

其實邊個有講批評人有問題...?
sor我搵唔到,有既請指出

不過我只係想講
當批評其他人既時候,係唔係應該有比其他人批評既心理準備呢?
但現時你比出的反應似乎係:我批評人係o岩,人地批評我就係錯

至於你話文章內帶出的意思,我睇唔到 ,所以只能說 唔同人有唔同閱後感

至於我話靜靜地縮埋,只係不恥於閣下以其他帳號去批評其他得獎作品
moonlight得獎後,用moonlight38批評人
純屬有感而發

當然可能閣下覺得帳號名咁明顯,大家都知你係邊個,冇咩所謂
或者閣下與得獎者根本唔係同一人
如有以上情況,我願意接受批評
請容許我在此誠懇地道歉,說一聲對不起

EXP
99 點
moonlight38 發表於 2013-5-5 00:46
好的 如果ひみつ先生或者小姐覺得我的留言有冒犯 我道歉

但同樣,我真的覺得我所說的你可以參考,就例如一 ...

截止前2粒鍾先開始寫,係咁上下啦,冇咩心機寫落去同修改了
月ser已死城,得咖啡無所用
10年前我記得有得打神殿保衛戰,灰1~4(10年前)都有得打,多人到爆@o@ d人追住d暗黑幻獸師黎打(只限灰1, 灰2-~4係d幻獸師追住d玩家黎打-.-)

EXP
71 點
moonlight38 發表於 2013-5-3 21:09
唔覺得「吾係女仔」既「童話X世界」好睇...成篇故事唔知佢UP乜,奇怪的標點運用加上錯字數量不少,另外, ...

你咁叻,作左成幾篇,又唔見你拎獎?
你唔好用" 唔通馬評員一定要跑得快過隻馬" 既理論黎駁我

EXP
73 點
月弓 發表於 2013-5-5 14:10
你咁叻,作左成幾篇,又唔見你拎獎?你唔好用" 唔通馬評員一定要跑得快過隻馬" 既理論黎駁我
自古以黎,有料既 ...

佢真係拎左獎架。。小心佢又批評你話你無睇清楚
佢作左十幾廿篇 得獎既有 甜甜圈 雪莉亞同芝麻小魚絲〜 所以又真係唔可以話佢無料既 只係得獎作品都唔係特別好又走去批評人

EXP
71 點
CAT22 發表於 2013-5-5 14:16
佢作左十幾廿篇 得獎既有 甜甜圈 雪莉亞同芝麻小魚絲〜  ...

我on.9無睇清楚講聲sorry先
好啦,自己拎左獎就起度踩低對手
踩低人地抬高自己
老老實實,佢話人地篇文有幾難明
我岩岩睇左佢幾篇,我咪一樣唔明佢想講咩
可能我智商低啦
加上佢輕小說既格式同內容都錯晒啦
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%BC%95%E5%B0%8F%E8%AA%AA

真係唔明點解仲可以咁理直氣壯去批評人

EXP
547 點
其實大家有無諗過兩個問題

問題一:二百字的能叫小說嗎?相信沒幾千字也不能稱作小說。
問題二:輕小說是什麼?最簡單是輕鬆閱讀,故事易懂。

EXP
73 點
lovernami 發表於 2013-5-5 14:53
其實大家有無諗過兩個問題

問題一:二百字的能叫小說嗎?相信沒幾千字也不能稱作小說。

如果照你甘講 甘佢最多只值得拎一個獎 就係雪光 夠晒長篇大論   仲有其他無幾千字既得獎者都唔應該得獎?

你都識講輕鬆閱讀 易明啦 長篇大論又要能輕輕閱讀。。 一個所謂小說連高潮起伏都無 純粹係到up d技能 係呀 易讀呀 緊係啦 黎黎去去3福屁
同埋你話話玩家無用要話官方
就係無用呀 官方係唔會理架
而加只係大家講出自己對結果係不認同姐

EXP
99 點
佢作左十幾廿篇 得獎既有 甜甜圈 雪莉亞同芝麻小魚絲〜  ...

月ser得3枝咖啡,佢扲左2次,兩降咖啡神寵
諗起都出曬水,嗚呀
好佩服佢有作十幾廿篇既恆心

EXP
1034 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

楊能瑞._. 發表於 2013-5-5 00:52
見到其他玩家都一樣係批評緊你得獎既省魔法課小說唔好 你既解釋都係維護緊自己篇野 仲話接受批評.... 話 ...

向讀者解釋自己的文章=不接受批評

這邏輯思考...真令人無語。

知道有一種文體/寫作手法叫「單向交流」嗎?光魔法課就是類似的例子。以「對話」來帶出作者的思想,當然這篇的文路和思考過程都有的,可是佈局和劇情不是點(注意,別說重點了,連點都不是),所以我沒有花過心思,這點我只能承認。

這篇的閱讀對象,老實說並不是讀者...

EXP
1034 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

tony2691 發表於 2013-5-5 11:49
其實邊個有講批評人有問題...?
sor我搵唔到,有既請指出

請自己爬樓,大概在#10~14左右吧

請問我的反應哪裡有給你「批評人係o岩,人地批評我就係錯」的印象?

「靜靜地縮埋」好似唔係你講的,罷了。

我只是以為有些事情大家都知道,不說穿而已。

可是我倒想問問,披馬甲「上陣」有什麼不對...?

EXP
1034 點

「得獎作品都唔係特別好又走去批評人」這點
有人已經用「唔通馬評員一定要跑得快過隻馬」既理論來替我反駁了,謝謝#28。

EXP
1034 點

月弓 發表於 2013-5-5 14:19
我on.9無睇清楚講聲sorry先
好啦,自己拎左獎就起度踩低對手
踩低人地抬高自己

無贏俾人質問,「作左成幾篇,又唔見你拎獎?」

而家發現原來有贏,「好啦,自己拎左獎就起度踩低對手,踩低人地抬高自己」

你智商應該無問題,但係極有可能精神分裂...

另外,有關輕小說的定義,WIKI上面的是直翻日本的,參考一下台灣的例子吧,日本的例子不適合放在香港使用。(連蝴蝶藍的小說都可以被說成輕小說……你就知道中文地區對輕小說的定義有多濫)

不懂蝴蝶藍的麻煩去GOOGLE一下……人家寫手是大神級別來的......不要理直氣壯說「我不看小說!」,你不看小說的話,就不要來搗亂跟我談定義吧...

EXP
1034 點

CAT22 發表於 2013-5-5 15:22
如果照你甘講 甘佢最多只值得拎一個獎 就係雪光 夠晒長篇大論   仲有其他無幾千字既得獎者都唔應該得獎? ...

字數少,是很難帶出中心思想的,至少,從我的角度來看,參賽的帖子,包括我自己的在內,做到的人幾乎沒有。

「輕鬆閱讀 易明啦 長篇大論又要能輕輕閱讀」
哦,所以日本出了數十卷的「涼宮春日」、「灼眼的夏娜」都不是輕小說了。

這個「輕鬆」對其他人來說,不是說文字的長短,是意義的問題。

像魯迅的小說,你要看這種小說必要先首先做資料搜集--然後研究當時的通假和詞義,還有,透過文字讀出中心思想
(就是中學時候,我們上的中文課閱讀)

輕小說則相反,「輕鬆」的定義人人不同,在我看來是指「偏重字面意義,就算有中心思想也不難解開,所以不用絞盡腦汁,可以輕鬆閱讀」。

EXP
367 點

cin0308 發表於 2013-5-5 16:02
「得獎作品都唔係特別好又走去批評人」這點
有人已經用「唔通馬評員一定要跑得快過隻馬」既理論來替我反 ...

依家閣下情況係:「某馬主贏左前2場比賽輸左第3場比賽,得知結果後批評第3場比賽贏家偷步」

另外#35披馬甲上陣完全唔知你請緊咩
我中文程度太差

EXP
367 點

cin0308 發表於 2013-5-5 16:05
無贏俾人質問,「作左成幾篇,又唔見你拎獎?」

而家發現原來有贏,「好啦,自己拎左獎就起度踩低對手,踩低 ...

佢只係唔知你咁多帳號
佢以為moonlight38係旁觀者
但後來佢爬完文發現原來moonlight=moonlight38=cin0308先知道你拎左獎
佢眼見既事實唔同左,所以有唔同想法姐,冇任何矛盾

另外輕小說起源始終係日本,佢用日本的標準黎評價你既作品我認為根本上冇問題
始終官方公告貼出的標準都係WIKI網頁
跟住就係邏輯上既問題
既然官方公告中貼出左WIKI關於輕小說說明的網頁,咁官方就應該以此標準黎選擇得獎作品
但以現在的得獎作品黎睇似乎並不是以該網頁的內容為準則,咁係唔係好值得作為參賽者既我地去公開討論和批評呢?

相信大家都會有一個相同的答案,我就唔多講

你參考埋台灣既例子,係你做多左功課,你岩唔岩只有官方決定到
但如果 其他冇參考台灣例子,只跟WIKI準則寫作的玩家 同埋 依家係度批評你格式有問題既人就絕對唔會有錯先
只因為官方貼出左WIKI的網頁作為參考