AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
樓主: cin0308
打印 上一主題 下一主題

[閒聊] 小說比賽結果呢?   [複製鏈接]

EXP
1034 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

tony2691 發表於 2013-5-5 16:25
依家閣下情況係:「某馬主贏左前2場比賽輸左第3場比賽,得知結果後批評第3場比賽贏家偷步」

另外#35披馬甲 ...

「某馬主贏左前2場比賽輸左第3場比賽,得知結果後批評第3場比賽贏家偷步」
可唔可以解釋下你講緊乜野...
請問「偷步」係咩意思?我已經講過我的評論完全出於讀者立場,如果你覺得有不對的地方可以指出。

「披馬甲上陣」指「使用不同帳號發言」,不是正身的帳號,有很多種叫法,馬甲是其中一種。
Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

EXP
1034 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

tony2691 發表於 2013-5-5 16:38
佢只係唔知你咁多帳號
佢以為moonlight38係旁觀者
但後來佢爬完文發現原來moonlight=moonlight38=cin0308 ...

「佢眼見既事實唔同左,所以有唔同想法姐,冇任何矛盾」

有的,事實是他對人不對事,不論我贏或者輸,在他的眼中都沒有資格以一個讀者的身份發表評論。

另外輕小說起源始終係日本,佢用日本的標準黎評價你既作品我認為根本上冇問題

現在的問題是「中文版面的WIKI只是照抄日本版面」,格式方面出錯,我想意思上是指以「口語寫作」這一點吧?(本來輕小說的寫作手法就不限)
但問題是,日本語中的「口語」使用的是日語修辭中的普通體,和香港人的「口語」,甚者台灣的「口語」是不一樣的東西來的。

如果你要曲變正,我也無話可說,只能說:

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%BC%95%E5%B0%8F%E8%AA%AA
「輕小說比較輕淺易懂適合給少年少女可輕鬆閱讀的風格,包含的題材也是包羅萬象」;「故事題材多樣,無法以單一風格來涵蓋」,所以我對怎麼看得出我錯了「格式」和「內容」來,真是令人費解。

EXP
367 點

儲蓄勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 在線勳章 用戶勳章

cin0308 發表於 2013-5-5 18:04
「某馬主贏左前2場比賽輸左第3場比賽,得知結果後批評第3場比賽贏家偷步」
可唔可以解釋下你講緊乜野...
...

依家係一共有3支咖啡,你已經贏左兩支咖啡,但你仲要對第3支咖啡得主作出批評
就好似某位馬主有3隻馬,分別參加左3場賽事,佢贏左頭兩場輸左第3場,
就開始批評第3場賽事贏家冇守規矩

至於你話你既評論完全出於讀者立場,我好有保留
自己睇自己的作品應該是美好的
當睇別人的作品時卻會認為是錯漏百出
   有時唔係你認為自己站係咩角度諗就真係做緊同樣既野
當然亦唔排除你真係企係讀者角度睇緊件事
但最起碼我認為你作為一個得獎者,可以選擇避嫌 而不作評論
而唔係第一個企出黎批評唯一一位其他得獎者

我站係讀者角色睇完光魔法課,我認為成篇都莫名其妙
我表明我既立場,你當然可以唔認同,對此我冇任何辦法

至於你話披馬甲上陣,我明左
只想講一句,你做緊既野令人誤會
就好似上面果位人兄,唔係有人提出cin0308=moonlight=moonlight38
佢根本就唔會知道依個事實
就以為有其他人批評緊第3位得主,而唔係作為得獎2支咖啡既你 批評緊最後一位得獎者
而被知情人士揭發後,被染黑既就只有閣下你自己

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
925 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 儲蓄勳章 在線勳章 友誼之星勳章

EXP
367 點

cin0308 發表於 2013-5-5 18:10
「佢眼見既事實唔同左,所以有唔同想法姐,冇任何矛盾」

有的,事實是他對人不對事,不論我贏或者輸,在他 ...

事,所謂既事並唔係單單睇文章是否值得批評,而係包括埋批評既目的,原因等
你作為得獎者,去批評其他得獎者
冇話唔得,
但係我地依班冇得獎咖啡既人眼中
你似乎別有目的,當然此目的不可能實現
言盡於此,都係果句,你唔選擇避嫌,就應該有準備會比人批評

至於你話曲變正,你咬死口語唔口語黎講,我都唔想多講可以留返比你同有心搵你討論既人黎講
不過講多一句,官方以依個網頁黎做參考,就應該跟依個網頁內容做標準
無論寫到出黎仲係唔係輕小說,同台灣輕小說定義乎唔乎合都好
只要有跟依個WIKI網頁就應該合乎左本活動的標準
冇跟就唔合乎,依個係既定事實,唔存在爭論既餘地

EXP
88 點
樓主真係好白痴明眼人都知你想點
無話唔比你抨批人地 不過你目的有d立心不良姐
自己衰咩都唔知 抵比人diu
只係識係度玩堆砌文字遊戲 蒜狗掃把啦

不過學習下欣賞人地作品好難咩
當然咁得閒以量取勝ge你應該都唔明架啦

利申:路過,無參賽,已退童

EXP
71 點

算數啦,咪鬼理條友啦
呢度淨係佢可以批評人,人地唔可以批評佢嫁
提出埋輕小說既格式,佢竟然叫我去睇果個唔知叫咩蝴蝶藍
咁點解唔睇埋歐版,美版,日版,印度版呀???
仲要玩埋人身攻擊,指人精神分裂
呢D叫咩? 詞窮技窮囉,真係笑死人
我就無所謂既,只不過你自己就顯得份外低俗姐

至於你係咁強調自己篇野幾引入人勝,幾咁好睇
你以為自己拎緊 文學獎呀?
以為自己拎左個獎就巴閉, 踩人地抬高自己
你咁勁拎個文學獎呀笨,拎個小小既童話活動獎就係度大聲夾惡串人
你咁既性格,現實一定好失敗,無朋友

EXP
71 點

ohhhhh

EXP
1034 點

tony2691 發表於 2013-5-5 19:12
依家係一共有3支咖啡,你已經贏左兩支咖啡,但你仲要對第3支咖啡得主作出批評
就好似某位馬主有3隻馬,分別 ...

與羸唔羸,真係咁大分別?

當年2000FUN的名將列傳我都輸了,最後大家都係互相討論大家篇文,有咩覺得怪就直講,我真係唔覺得我既COMMENT有任何人身攻擊/不真的成份。

我只係發表我當時最真實的感想,咁都有問題?

點解作為一個得獎者,需要選擇避嫌?

你地覺得輸左既無資格出聲;好啦贏左既而家都無資格出聲,

咁照你地既邏輯……你地又有咩資格?(唔好怪我咁講,但係,照你地咁講法,邊個先可以評論?無玩童話又無作文既中立人士?)

至於有些事情如果我有意隱藏,我就作多幾個角色名了,當時係COOKIES記得邊個AC我就用邊個AC,因為我真係無諗咁多,更加無諗過你地會覺得我「有心貶低人地黎抬高自己」。
有些事情,沒做就是沒做,懂的人會懂,謝謝。

EXP
1034 點

tony2691 發表於 2013-5-5 19:24
事,所謂既事並唔係單單睇文章是否值得批評,而係包括埋批評既目的,原因等
你作為得獎者,去批評其他得獎者
...

留意WIKI,版面是清楚寫明「中文」,不是「香港」。這說了什麼?本來這頁WIKI PAGE就是台灣人建的……

EXP
1034 點

ddddpkt228 發表於 2013-5-5 19:50
樓主真係好白痴明眼人都知你想點
無話唔比你抨批人地 不過你目的有d立心不良姐
自己衰咩都唔知 抵 ...

得閒?對唔住我只係打字比較快,思考比較快,講得閒,真係唔多得閒了。
我真係唔明你地所謂的「居心不良」係乜野意思...唔通我對其他文章的評論,你們覺得可以改變結果?我沒有你那麼白痴。

EXP
1034 點

月弓 發表於 2013-5-5 20:35
算數啦,咪鬼理條友啦
呢度淨係佢可以批評人,人地唔可以批評佢嫁
提出埋輕小說既格式,佢竟然叫我去睇果個唔 ...

我真的沒看過你對我文章的批評……有的請指出,我們來研究一下。

你不知道「蝴蝶藍」這極之出名的網遊小說作家……不打緊,涼宮春日同灼眼的夏娜,你知道嗎?

人物攻擊是指「無中生有,用以攻擊別人的事」,而我說你精神分裂……完全是基於你的回覆而作出的,最中肯的感想。

「你係咁強調自己篇野幾引入人勝,幾咁好睇……」
我完全無做過,說看不明白的不是你們嗎._.?

好了原來連作者解釋自己的文章都被你視為是賣弄知識,真是令人無奈。

EXP
1034 點

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%BC%95%E5%B0%8F%E8%AA%AA

重申,這是台灣/大陸建的WIKI PAGE,香港建的旁邊會寫著粵語,而不是中文的。

最後,請認為我文體、格式不對的人都指點一下,謝謝。真心的,因為作者看自己的文章是有所偏頗,這點我承認。

連作者自己都不愛自己寫出來的東西,那怎麼辦?
PS 我自己最喜歡的那一篇除了「雪光」之外,是「光與闇」。

EXP
367 點

cin0308 發表於 2013-5-5 21:26
與羸唔羸,真係咁大分別?

當年2000FUN的名將列傳我都輸了,最後大家都係互相討論大家篇文,有咩覺得怪就 ...

邊個有講輸左冇資格出聲呢
我冇咁講我唔知
只係想講有時做人唔係自己覺得點就係點

你做既係一回事,人地睇到未必係同一回事,就係咁囉

至於批唔批評既問題
我就唔想再繼續同你討論落去

就好似梁生作為特首,
佢唔係唔可以去批評中央,
但佢唔會咁做

作為得獎者唔係唔可以批評其他得獎者
只係會唔會咁做,做左出到黎有咩影響既問題
或者你可以嘗試企係冇得獎既人立場上諗下

至於你話咩WIKI PAGE係咩國人寫,so what?
只係想講如果官方冇跟到個PAGE黎送獎品就係錯,同個PAGE係唔係直譯日本 / 中國台灣點定義輕小說 完全冇關係
that's all

言盡於此,唔再追psot希望唔好再引用我回復,thanks

EXP
71 點
cin0308 發表於 2013-5-5 21:32
我真的沒看過你對我文章的批評……有的請指出,我們來研究一下。

你不知道「蝴蝶藍」這極之出名的網遊小 ...

我唔知你係選擇性失明定真係失明啦
係以為你無拎獎之前,問左你有冇拎獎.
後來有人提我其實你係有拎獎.
我先再作回覆做補充.
或者可能你真係睇唔明啦
所以我建議你下次,真係睇清楚人地個回覆再串啦人

EXP
71 點
cin0308 發表於 2013-5-5 21:34

重申,這是台灣/大陸建的WIKI PAGE,香港建 ...

裡面7點你全部都唔中
唔洗我解釋啦,你自己睇都知無左D咩

另外,呢度係香港,唔該你唔好再搵大陸/台灣/日本既野黎做比較,thanks

EXP
71 點
tony2691 發表於 2013-5-5 22:14
邊個有講輸左冇資格出聲呢
我冇咁講我唔知
只係想講有時做人唔係自己覺得點就係點

我都唔理條自大狂了
同佢講多都晒氣
完全咩都係base on自己既角度
總之有佢批評,無人批評

EXP
371 點
唉..樓主其他會員都係賽後檢討姐 不停sell自己作篇野有幾好 踩低人地 正如你所講 點都係唔會改變賽果嫁啦 你唔會得到埋第3支咖啡嫁 拎左1支參湯2支咖啡自己暗爽下咪算囉 無啦啦走出黎做咩姐 抵比人圍插啦

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
925 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 儲蓄勳章 在線勳章 友誼之星勳章

EXP
88 點
樓主呢鑊真係7到
作左十幾廿篇文上黎 咁岩中左2篇就當自已岩岩拎左文學獎咁?
突然小說家上身咁強調講自己D文幾好幾好 然後又踩低人d文咩居心
其實你係咪太自卑

【詞語過濾】過關家姐, 忍唔住都特登login入黎恥笑