AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
樓主: cin0308
打印 上一主題 下一主題

[閒聊] 小說比賽結果呢?   [複製鏈接]

EXP
1034 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

樓主
官網話「活動結果將於4月30日前公布。」

所以就會在今天公布@@?! 
Alta Multimedia - OnlineGames:http://www.alta.hk

EXP
1034 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

倒數 仲有兩日...W

EXP
1034 點

還有一天0W0

EXP
1034 點

楊能瑞._. 發表於 2013-5-5 00:52
見到其他玩家都一樣係批評緊你得獎既省魔法課小說唔好 你既解釋都係維護緊自己篇野 仲話接受批評.... 話 ...

向讀者解釋自己的文章=不接受批評

這邏輯思考...真令人無語。

知道有一種文體/寫作手法叫「單向交流」嗎?光魔法課就是類似的例子。以「對話」來帶出作者的思想,當然這篇的文路和思考過程都有的,可是佈局和劇情不是點(注意,別說重點了,連點都不是),所以我沒有花過心思,這點我只能承認。

這篇的閱讀對象,老實說並不是讀者...

EXP
1034 點

tony2691 發表於 2013-5-5 11:49
其實邊個有講批評人有問題...?
sor我搵唔到,有既請指出

請自己爬樓,大概在#10~14左右吧

請問我的反應哪裡有給你「批評人係o岩,人地批評我就係錯」的印象?

「靜靜地縮埋」好似唔係你講的,罷了。

我只是以為有些事情大家都知道,不說穿而已。

可是我倒想問問,披馬甲「上陣」有什麼不對...?

EXP
1034 點

CAT22 發表於 2013-5-5 14:16
佢真係拎左獎架。。小心佢又批評你話你無睇清楚
佢作左十幾廿篇 得獎既有 甜甜圈 雪莉亞同芝麻小魚絲〜  ...

「得獎作品都唔係特別好又走去批評人」這點
有人已經用「唔通馬評員一定要跑得快過隻馬」既理論來替我反駁了,謝謝#28。

EXP
1034 點

月弓 發表於 2013-5-5 14:19
我on.9無睇清楚講聲sorry先
好啦,自己拎左獎就起度踩低對手
踩低人地抬高自己

無贏俾人質問,「作左成幾篇,又唔見你拎獎?」

而家發現原來有贏,「好啦,自己拎左獎就起度踩低對手,踩低人地抬高自己」

你智商應該無問題,但係極有可能精神分裂...

另外,有關輕小說的定義,WIKI上面的是直翻日本的,參考一下台灣的例子吧,日本的例子不適合放在香港使用。(連蝴蝶藍的小說都可以被說成輕小說……你就知道中文地區對輕小說的定義有多濫)

不懂蝴蝶藍的麻煩去GOOGLE一下……人家寫手是大神級別來的......不要理直氣壯說「我不看小說!」,你不看小說的話,就不要來搗亂跟我談定義吧...

EXP
1034 點

CAT22 發表於 2013-5-5 15:22
如果照你甘講 甘佢最多只值得拎一個獎 就係雪光 夠晒長篇大論   仲有其他無幾千字既得獎者都唔應該得獎? ...

字數少,是很難帶出中心思想的,至少,從我的角度來看,參賽的帖子,包括我自己的在內,做到的人幾乎沒有。

「輕鬆閱讀 易明啦 長篇大論又要能輕輕閱讀」
哦,所以日本出了數十卷的「涼宮春日」、「灼眼的夏娜」都不是輕小說了。

這個「輕鬆」對其他人來說,不是說文字的長短,是意義的問題。

像魯迅的小說,你要看這種小說必要先首先做資料搜集--然後研究當時的通假和詞義,還有,透過文字讀出中心思想
(就是中學時候,我們上的中文課閱讀)

輕小說則相反,「輕鬆」的定義人人不同,在我看來是指「偏重字面意義,就算有中心思想也不難解開,所以不用絞盡腦汁,可以輕鬆閱讀」。

EXP
1034 點

tony2691 發表於 2013-5-5 16:25
依家閣下情況係:「某馬主贏左前2場比賽輸左第3場比賽,得知結果後批評第3場比賽贏家偷步」

另外#35披馬甲 ...

「某馬主贏左前2場比賽輸左第3場比賽,得知結果後批評第3場比賽贏家偷步」
可唔可以解釋下你講緊乜野...
請問「偷步」係咩意思?我已經講過我的評論完全出於讀者立場,如果你覺得有不對的地方可以指出。

「披馬甲上陣」指「使用不同帳號發言」,不是正身的帳號,有很多種叫法,馬甲是其中一種。

EXP
1034 點

tony2691 發表於 2013-5-5 16:38
佢只係唔知你咁多帳號
佢以為moonlight38係旁觀者
但後來佢爬完文發現原來moonlight=moonlight38=cin0308 ...

「佢眼見既事實唔同左,所以有唔同想法姐,冇任何矛盾」

有的,事實是他對人不對事,不論我贏或者輸,在他的眼中都沒有資格以一個讀者的身份發表評論。

另外輕小說起源始終係日本,佢用日本的標準黎評價你既作品我認為根本上冇問題

現在的問題是「中文版面的WIKI只是照抄日本版面」,格式方面出錯,我想意思上是指以「口語寫作」這一點吧?(本來輕小說的寫作手法就不限)
但問題是,日本語中的「口語」使用的是日語修辭中的普通體,和香港人的「口語」,甚者台灣的「口語」是不一樣的東西來的。

如果你要曲變正,我也無話可說,只能說:

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%BC%95%E5%B0%8F%E8%AA%AA
「輕小說比較輕淺易懂適合給少年少女可輕鬆閱讀的風格,包含的題材也是包羅萬象」;「故事題材多樣,無法以單一風格來涵蓋」,所以我對怎麼看得出我錯了「格式」和「內容」來,真是令人費解。

EXP
1034 點

tony2691 發表於 2013-5-5 19:12
依家係一共有3支咖啡,你已經贏左兩支咖啡,但你仲要對第3支咖啡得主作出批評
就好似某位馬主有3隻馬,分別 ...

與羸唔羸,真係咁大分別?

當年2000FUN的名將列傳我都輸了,最後大家都係互相討論大家篇文,有咩覺得怪就直講,我真係唔覺得我既COMMENT有任何人身攻擊/不真的成份。

我只係發表我當時最真實的感想,咁都有問題?

點解作為一個得獎者,需要選擇避嫌?

你地覺得輸左既無資格出聲;好啦贏左既而家都無資格出聲,

咁照你地既邏輯……你地又有咩資格?(唔好怪我咁講,但係,照你地咁講法,邊個先可以評論?無玩童話又無作文既中立人士?)

至於有些事情如果我有意隱藏,我就作多幾個角色名了,當時係COOKIES記得邊個AC我就用邊個AC,因為我真係無諗咁多,更加無諗過你地會覺得我「有心貶低人地黎抬高自己」。
有些事情,沒做就是沒做,懂的人會懂,謝謝。

EXP
1034 點

tony2691 發表於 2013-5-5 19:24
事,所謂既事並唔係單單睇文章是否值得批評,而係包括埋批評既目的,原因等
你作為得獎者,去批評其他得獎者
...

留意WIKI,版面是清楚寫明「中文」,不是「香港」。這說了什麼?本來這頁WIKI PAGE就是台灣人建的……

EXP
1034 點

ddddpkt228 發表於 2013-5-5 19:50
樓主真係好白痴明眼人都知你想點
無話唔比你抨批人地 不過你目的有d立心不良姐
自己衰咩都唔知 抵 ...

得閒?對唔住我只係打字比較快,思考比較快,講得閒,真係唔多得閒了。
我真係唔明你地所謂的「居心不良」係乜野意思...唔通我對其他文章的評論,你們覺得可以改變結果?我沒有你那麼白痴。

EXP
1034 點

月弓 發表於 2013-5-5 20:35
算數啦,咪鬼理條友啦
呢度淨係佢可以批評人,人地唔可以批評佢嫁
提出埋輕小說既格式,佢竟然叫我去睇果個唔 ...

我真的沒看過你對我文章的批評……有的請指出,我們來研究一下。

你不知道「蝴蝶藍」這極之出名的網遊小說作家……不打緊,涼宮春日同灼眼的夏娜,你知道嗎?

人物攻擊是指「無中生有,用以攻擊別人的事」,而我說你精神分裂……完全是基於你的回覆而作出的,最中肯的感想。

「你係咁強調自己篇野幾引入人勝,幾咁好睇……」
我完全無做過,說看不明白的不是你們嗎._.?

好了原來連作者解釋自己的文章都被你視為是賣弄知識,真是令人無奈。

EXP
1034 點

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%BC%95%E5%B0%8F%E8%AA%AA

重申,這是台灣/大陸建的WIKI PAGE,香港建的旁邊會寫著粵語,而不是中文的。

最後,請認為我文體、格式不對的人都指點一下,謝謝。真心的,因為作者看自己的文章是有所偏頗,這點我承認。

連作者自己都不愛自己寫出來的東西,那怎麼辦?
PS 我自己最喜歡的那一篇除了「雪光」之外,是「光與闇」。

EXP
1034 點

哈哈,多謝各位,估唔到一篇無聊的批評真係有咁多人回覆,終於令版主而家搞「公投」,又有機會多幾份獎品^_^

噴垃圾話是沒用的,影響不到我的^_^,另外多謝大家用「文學獎」黎抬高小妹的水平^_^

其實我發現我都真係量多取勝(後期的文原來好短,完全爆手速寫完就收工了~),但係正如買六合彩咁,你無理由話人地買得多中左就葡萄人地架?

點都好啦多謝各位既回覆,尤其係果D無參加又黎浪費時間上AGAMES既人士,無左你地版主就唔會搞「公投」,唔搞公投我就無機會多幾份獎品了^_^

至於你話依度係香港,叫我唔好用其他地方既野黎比較

唔好傻啦,童話官方放上去果條WIKI LINK,我再講多一次,係台灣人寫既PAGE黎架lol,都唔知話你地理解能力低定乜好,入面睇到角川社同電擊文庫都知咩事啦,成班人唔睇書好心就唔好同人拗「輕小說」定義啦,原來連蝴蝶藍都唔識係邊個...吾輩快笑死了^_^

EXP
1034 點

tony2691 發表於 2013-5-7 23:04
唔知你做咩事幹要用白色我又用白色
見到你回左又忍唔住繼續回,唉

淡定淡定,因為筆戰和罵戰好玩啊^_^

我唔會鄙視你話唔回又回依d咁19既行為既,放心啦^_^

我都覺得拗輕小說定義好無謂,到底係邊個開始先架,真係無聊/_\