AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 8183|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

[其他] 傳奇又出新game,真係平衡無望?   [複製鏈接]

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

在線勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章 紅寶石勳章

樓主

依個都唔算"新"聞,因為都係幾日前ga事
點解職業平衡遲遲都唔解決
其實係有原因的說
http://gnn.gamer.com.tw/9/114029.html
就係咁,所以咁

http://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=24451&snA=63215&tnum=31&subbsn=3

職業多唔一定不平衡,係睇你有冇心
例如"星塵"(十二個職都冇話不平衡)

廢話完,以上

Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

在線勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章 紅寶石勳章

跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿

佢只係持續出新game,又唔諗下點樣可以持續落去
出新職都可以平衡,冇人叫你一下出咁勁喎
搞到個個都去練新職,有乜謂
書都話有BUFF+毒先勁,雙刀DOT又追唔上王HP成長遠攻仲多過近攻,

其實冒險之路+灰格果陣開始,已經開始左不平衡之路連擊本身只係雙刀先有,之後個個職都有
最過份就係槍下次1倍傷(勁過橙狂熱),斧LV4霸體又有連擊同2x%下有連擊,弓又有風靈+追殺信念

劍盾又冇傷,反傷又唔痛,得個"硬"字,坦盾黎講
唔理咩裝,人地升多5LV就同坦一樣硬,我要個坦黎做咩
果招反傷盾又係多餘,PVP果D人最少都有十幾萬血,你反得幾千,R痕到1個小情仲多過佢
PVE反王又唔係見到條HP槽扣血,有人話 絕對防禦 有30%反傷+幾萬點傷害    幾萬- -?

灰格廢又唔識改善,只係拎晒D心機去設計新GAME,果D大力職業試下唔點灰格,傷害都差左段距離
果D咩 "XX%下再比人打多次會發動效果" 根本係多舊魚,發動果時都死鬼左啦,咁易改都唔改
雙刀玩毒,又唔夠書毒;火炮要大力,又唔夠雙(手)槍大力;劍盾又硬,有時琴仲硬過佢又有回血
各個職務定位被嚴重扭曲,又唔去修正
之後將A遊戲不足的地方改善後,推出在全新的B遊戲內,
唉...人類總要重複同樣的錯誤;人類未能從歷史中汲取教訓

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

小細細 發表於 2015-4-27 18:28
新職唔勁, 又點吸引人去玩,
唔玩又點會有人買點沖裝?
講到尾都係為左錢, 世界冇免費午餐。

如果劍盾真係勁ga就唔會咁少人玩啦
我以前係玩劍盾出身
如果劍真係勁,你神早升左隻劍啦
劍盾又冇傷,反傷又唔痛,得個"硬"字,坦盾黎講
唔理咩裝,人地升多5LV就同坦一樣硬,我要個坦黎做咩

你睇清楚先啦,坦盾
人地全天譴裝又要食齊藥水+晒buff+聖雷
我冇抹黑劍盾,我只係講盾坦廢,又話打盾廢

po得出黎就知你做咩
好聽d係"分享",難聽d係"晒命"
話就話幫助玩劍盾ga人,但標題滿意惡惡
3分54秒?劍盾都做到 咁我成日話勁果d職業咪行地獄副本?
將果SET裝比其他職着,就知道平唔平衡啦

我人面少到冇朋友,我身邊有冇人做到真係咁重要咩?
重點係知到有唔平衡就ok

裝依樣野,設計果個都有問題ga,愈出愈冇心機愈爛
愈升得高lv就愈冇職業特色,
乜重有三大閃職ga人係玩主閃咩?
上到85lv個個都可以95%閃
上到70lv個個都係75%防
上到70lv個個職業都係玩打手用狙擊(琴都打手啦)
上到70lv轉左裝個個都有70%爆以上
乜重有職業特色咩?

我夠知打手劍盾勁啦,但同真係打手果d比,有得比咩?
明知有等差依樣野,升多少少lv就頂到,我曬錢整坦裝做咩?
你地又成日話有心機咩職都勁
就唔會有人見到其他職勁就諗都唔諗轉玩新職啦
我好有心機整我隻雙刀,咪又係玩唔到極致
雙刀潛力唔大,點改都係一樣,
可能你會話:我識d雙刀好大力,可以單刷75地
咪又係屈等差,點解我成日講咩"等差"
你升到75lv入75地,同升到85lv入75地
就算裝冇轉,硬度都唔同左,依個係等差

"如果冇等差,咁升lv黎做咩"
唔係話冇左等差,只係等差差距太過強大,
咁咪令有d職業冇左個特色囉,明唔明呀?
自己努力付出過變成強大,但一出新職就一下打沉你ga努力

比你玩到隻雙刀幾咁猛毒幾咁高傷,
一個光翼,一個EX咖哩棒,一個轉轉樂(斧),一個音速彈
你果幾下毒 加埋技傷都只係醬油
根本上ga問題真係可以只用一個心機就可以解決到?

重有:明明係補師設計上是著長袍,點解可以著鎧甲去前線坦敵人
明明係後方支援ga弓手,點解可以變成全隊人ga主力輸出仲可以上前頂
唔係講笑,事實黎,
pvp果d 琴書/書x 可以1個頂10個重可以全身而退
pve遠攻衝前拉怪仲大力過d近攻

全13個職業,6個近,7個遠
雙刀,,,太刀,,聖劍
,,,,鐮刀,,
點解"紅字"果d會多人玩,而"黑字"好似冇人玩咁?
因為佢地就有過強ga特色/系統/輸出,甚至強大到覆蓋黑字職業ga特色
每個職都有好強ga人,但同其他職強ga人比,個距離相差會好大

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

小細細 發表於 2015-4-27 21:36
其他職我唔平論,
因為真係冇咩研究,
我只係著眼點係盾,

出60裝果陣時
我已經見到雙刀前往一片黑暗
這路上有"牆"並且不能跨越和打破
由果陣開始去研究:如何跨越或打破它
當我愈研究愈了解得多
就愈發現問題不是我方法用錯
是根本無法解決的問題
一個星期後去開左隻杖(並沒有放棄雙刀)
升到同本尊差唔多lv就發覺
杖比雙刀強是來自冒險之路/技能/職業特色
潛力是不會比雙刀差
時間過得好快,我開多隻太刀玩
因為太刀潛力不比斧弱,不相伯仲
這時太刀70lv
我回望自己隻雙刀(70lv 71=??)
點法,配裝一樣
兩者差距已經是大到...
果陣又有槍,書...崛起的時候
所以我全職業都去研究
了解各個職業成功同失敗之處

你話我係人云亦云,連睇都味睇過就"吹"
愈知道太多愈發現各職業之間的差距
有d職業睇3樣野就知道潛力大否
冒險之路+技能+專精(後期發展)
我對各職業了解深入,先成日話職業不平衡

仲有 冇朋友唔等於味睇過,咁有朋友就一定睇過?
根本唔可以一齊講
我做隻隻都升過所以一定唔係吹
講真,打手都坦到王,咁坦實際有咩用?你答我

人云亦云...(笑)
出聖劍果時我去試過"聖炎"有幾勁
你應該睇過,"聖炎"係會狂熱又會爆擊又可疊傷又有吸血....
懶人包:果幾秒比得上雙刀d毒(技能lv一樣,裝一樣)比同lv黑炎勁

斧勁係冒險之路同特色果到
霸體有連擊又+16%傷害,灰格又有連擊
天生多人上述的,重有幾樣
所以咪冇得同其他職業比lo
法杖 太刀邊有+傷,但各自有特色互相補足
也有一d職業冇,
唔通就唔理佢地死活?

我乜都唔知又唔了解?唔了解就唔會講都咁多野比你地睇啦,你估真係靠"吹"啊

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

小細細 發表於 2015-4-28 13:27
討論開又唔差在講埋,
見你講到研究得好深入...
又成日講等差呢個問題,
引用你呢句"講真,打手都坦到王,咁坦實際有咩用?你答我"
劍盾唔一定用坦裝OK? 既然隻王都殺唔死人點解唔轉打手裝打?
問你問題又係到問反我問題,
" 既然隻王都殺唔死人點解唔轉打手裝打? "
你都同意左坦盾冇用啦,問反我又有咩用
我上面一直都係講緊坦盾廢,
你無啦啦同我講打手盾做咩?
我由頭到尾都冇話過打手盾廢喎,
你唔好反屈我抹黑劍盾
你都識講啦,"隻王打你唔死點解唔轉打裝"
坦盾真係廢,唔係廢ga話,你都講唔出上面依句
你明白到坦到王點解唔轉打手裝,
換句話說,咪等同我ga講法(我一直都話坦盾廢,我講第三次)

個個都追求暴力,所以上面咪有人講
而個GAME就更少左D特色....全職打手...人人裝備追求一樣...造傷同屬傷....
斧果個4LV霸氣已經冇左連擊,但果個傷害分分鍾仲大力過狂熱(50%)順帶一題:連擊(傷害的30%追打),二連擊(傷害的60%),三連擊(傷害的90%追打),狂風吹拂(傷害的70%),造成較高傷害(傷害的80%),二連擊附魔卡(傷害的80%),洞悉(傷害的100%)
寫就寫對周圍目標造成傷害,但個傷害就痛到想殺人咁

等差?
果條算式...*(1+(自身等級-敵等級)*0.02) 係點計出黎
2%又係咁得出黎...點解係2%而唔係1%或者3%,
普攻傷害公式 果個敵防禦同韌性又係咁得出
我唔係要講依個
點解我一直講等差差距講都要好似大咁
你裝冇變,但專精/表傷已經變左
再加上加成倍率
因為係倍上,少少已經變左好多
一定唔只2%咁少
差5LV就有坦咁硬,真係2%咁多就做到?

你計完數會勁D?點解唔親身試驗,重有果到有好多都係教錯人
我個結論係:等差會令坦發揮唔到大作用
所以坦盾冇用

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

Terryand 發表於 2015-5-5 22:29
將隻雙刀升到80LV後冇再玩,果時仲係80LV封頂
只能夠講唔再玩雙刀真係一種解脫黎.
唔好同我講乜鬼OT坦王單刷 ...

拒組唔單只係雙刀
講真,坦王有咩難,打手都坦到
依家D人只追求絕對ga攻擊力
坦果d洗乜要
搞到人人都去玩大力果d
我唔係想雙刀變強,只係想平衡一些
咁辛苦整左拳,鐮,炮,雙刀,杖
點知係冇人玩
條街就只有太刀,斧,弓,大劍,槍
有好多野只要改少少又冇乜大問題
但係點解都唔修改
毒王水+10%傷,提高機槍塔傷害同效果
已經比依家強好多
只係原廠唔肯修改

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

mi5842013 發表於 2015-5-6 15:43
其實要個個職都一樣咁大大力係無咩可能...我覺得倒不如建議原廠係副本度埋手...

例如高閃既踩紅 ...

"例如高閃既踩紅光有高機率MISS...唔好95%閃都係100%中紅光死囉...咁我堆閃來做咩?!"
   ↑↑↑
我之前有在"集中區"講過,又係冇人理

妖森依家都算係低LV副本,對低LV就有挑戰性,但都有板任升LV,副都唔洗入就過左個LV
後期副本全部都可以用暴力解決一切

咁辛苦整隻職,完成左就唔理,有D"過時"野又唔修改下
好簡單例如
蝶舞刃出技回5000點HP,用左專精再+4529點HP
依家D小怪出技都扣左3~4萬HP,何況王,9~12萬都有可能
比你對王3%吸又有咩用
出蝶舞GCD要成2秒,好多時出完又會冇血(我記得依句係集中區有講過)
只要修改一下GCD/點數回血改成10吸/點數回1萬HP左專精再+1萬...
點解咁易改都唔改?

依D過時ga野唔改,隻職咪根唔上後期副本,所以先冇人玩

唔係個個職都一樣大力,只係想平衡一點
劍盾點解可以4分鐘打完3王(味全清小怪)
左專精+14%傷
左專精技再+8%傷
增加灰格果時,防20%轉傷,HP15%轉傷
咁樣+傷落去,唔打手職都變成真啦
出到咁咪唔平衡囉
現時大力果D職業,全部都有爆發技
居合,光翼,EX劍....出專精後增加不少(有D會有兩三招爆發),連打手琴都有爆發技
差唔少人人都有,咁火炮,雙刀...點解冇?