AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 10027|回復: 32
打印 上一主題 下一主題

要求BUFF僧侶,老玩家的建言。   [複製鏈接]

EXP
45 點
樓主

請務必加強僧侶的輔助能力作為純輔助型的角色,擾敵招式竟然僅得一二三木頭人,而各招輔助招式都很弱,例如再生術,多個回合加起來所補的可能比光使一次回復術所補的少,更不用說水療術了。

所以,在沒有分子等不平衡物品的世界,我認為僧侶在各方面可以加強輔助及擾敵的能力
以下是我為僧侶設想的特性:純輔技能兩種效果、二轉的攻擊技能則附帶弱化效果,純擾敵則附帶兩種弱化效果。

輔助方面,我希望一個法術共有兩個效果,並作用於施法者本身及受法者(不然光著保著自己生命都沒辦法輔助了,僧侶又不是肉盾!):
例如施放再生術時會加強施法者及被施法者的防禦
水療術則可加被施法者魔法抗性,同時回復自己及隊友的生命。
這樣子就能夠應戰略需要而使用相應法術(當然增益效果要明顯,不然幹嘛不多找一個輸出職業或光使輔助,作為僧侶其輔助能力才是賣點)

魔刃術除了加命中率更應該加攻擊力,不如魔刃根本都不魔刃了
金光盾除了加物防以外也可以加閃避及減弱一半下一次受到的魔法攻擊;
木精之魂除了解除狀態以外,應該加相應魔防,並且僧侶使用此技能時不受狀態影響;
魔法抵抗則可以既增加魔法抗性,並抵擋接下來三回合不受負面效果影響(例如不會麻痺)
火焰刃則BUFF一點其智慧及技能(因為神守實在太難升了)等級增加物理攻擊的公式,不然其加成就太不明顯了(不然幹嘛不多找一個戰士組隊)。

另外,在擾敵方面,我希望其範圍及效果增加:
例如金芒術改為隨機三個敵人,除了減低命中率外也減低其回避能力;
禁咒術除了機率禁止施法亦應必然減低對手魔法攻擊(不然幹嘛叫禁咒)目標為一排或隨機三個
一二三木頭人及四五六木頭人的設計很好,是僧侶的賣點。不過現在沒有迷裝也沒有破壞平衡的因素,所以出手順序可以回復到原先設定(相比起我上述所講的BUFF,木頭人還要強的多,全體兼麻痺,但是請你想想為什麼僧侶有這招技能依然還是乏人問津?就是定位太差。)
水之舞除了降低攻擊以外,也可以減低敵人速度,這招頗強,命中也很高,所以目標可以改為隨機兩隻
燃燒護甲也是招僧侶打王的重點,應該增加其公式加成及目標增為隨機三隻。

重點是弱化及輔助技能出來的數字必須明顯看的出來有分別!

二轉技能亦可參考一轉僧侶的特性:純輔技能兩種效果、二轉的攻擊技能則附帶弱化效果,純擾敵則附帶兩種弱化效果。僧侶真的很冷門,在沒有分子和神寵的加成下,僧侶肯定會變得像以前一樣無人問津。

傳說中的風雲  帶點支持,但後期一些太扯了。個人認為加強輔助性就夠了  發表於 2013-1-16 00:22:16
Alta Multimedia - OnlineGames:http://www.alta.hk

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
294 點
真係要練到65技都好難下..

EXP
42 點
冷門行業

EXP
72 點
僧侶真係好少人玩= =

EXP
357 點
問題不在僧侶
而是在其他職秒怪
反正都秒
需要輔助嗎?

EXP
78 點
好感動..真系見到大家系有論點甘去討論
雖然不太熟悉僧侶..但見玩僧侶既人真系少而又少..
b23..123..456 都定唔到王-33-..so 慘..
相對禁咒好像比法師的難解很多比較有用吧?

EXP
126 點
THX FOR SHARING

EXP
83 點
真係唔明你唸咩

EXP
101 點
我自己係玩僧侶的
當自己一個升時真係唔得
但家族有人組,就好高效率
因為我可以出456又加攻
有某D技可以加少少效力
但我認為深化能力就好
唔需要去到加其他效果落同一招技度

EXP
109 點
祭師真係弱勢 ~_~冇咩人肯玩

EXP
129 點
.............

EXP
58 點
其實僧升lv(秒唔晒) pk 都係好好用.......但一去到秒晒d怪既地方就冇乜用

EXP
43 點
僧侶真係好好玩架

EXP
200 點
同意你既改法
暫時係呢個版少有既建設性提議
僧侶如果可以獨當一面就好

EXP
111 點
僧侶好玩的@@
傳說隊中靈魂人物

EXP
129 點
...............................

EXP
117 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 在線勳章 儲蓄勳章

僧侶唷 我只係記得果時捉稀寵無佢就一定唔得

EXP
22 點
其實好多人搵唔到祭司既樂趣係因為好多人未練到神守65lv就唔玩,練到火衝既人好少數,想當年神守63-65lv已經上廿大== 全ser第1神守都只係70定72

EXP
22 點
其實我一d都唔覺僧侶廢,而且又好玩,
當然你想極速衝等級僧侶就不適合。但僧侶
有很多輔助技能,可以體驗戰鬥時的樂趣。
不像戰士系永遠按1招什麼龍翔閃技能就完結一
場戰鬥。就我本人為例,我曾經是全ser
神守技能第3(其實頭兩名已經無玩同高我幾lv only)
神守有65lv齊哂技後真的好玩,我玩法特別,
因為我唔想做純輔助角色,唔係純敏,我玩智敏,
我覺得有水神冰雕,巨木連擊,火焰衝擊已經可以,
五行基本上都克哂,光暗無得講啦我又唔係光暗使。
我做祭司時可以自己升lv,一開始456定哂d怪,之後
出火衝打成排過萬,火衝100%命中加降防!鍾意折磨
下d怪又可以出d輔助技慢慢玩:全體加防,全體加閃,全體加實攻,
自然之力:全體加魔攻,全體加魔防,全體持續加血,
單體強化再生都好用,單體加都過千。

要修改既可以係出招次序,僧侶呢個角色可以無視敏捷,
可以最先出任何輔助招一次(攻擊招除外),如果同隊有多個一個僧侶才計敏!
這樣僧侶就有優勢。

自然之力我覺得加魔攻效能應該多d,始終練到神守65lv加做任務不是易事!

另外覺得要改既炙焰盾,官方說明講到好強大,
我那時還未練好時好大期望,但發覺無咩用,
建議改到可以
單體保護角色隨機數回(免傷)加 保護期間打呢個角色
一定會大幅度受傷(現在傷害的都只是數百非常少)
(但這個技好像要神守63lv== 非常不對等)

P.s.想當年係地下室辛苦練技,10lv 45lv神守有456木頭人橫行天下既時代真係好爽!

EXP
262 點
當第1眼CLICK入黎果陣..好感動有人會討論冷門童話職業技能= =

講返正題, 我眼中, 僧侶系輔助型, 能放到456(全體定身技)已經好唔錯, 放得好對面10隻怪1條毛都打唔到你...且只系要45技就練到 雖

然放既時候有機率FAIL

講起火衝(2轉+65神守技學) 呢個技能系100%命中 打1行5隻, 我覺得系好強, 當然有人會認為難練,咁都好正常,如果調低至

60LV學到應該比較好,可以及引多D人玩僧侶,唔好令D人玩修士只系玩法 光 闇

樓主講既野唔系錯,但你要諗下僧侶結合法師輸出,光師加攻擊倍率,闇師降命中等修士系既技能優點, 加上1招無敵456..我認為真系無要

改強既餘地 只需要降一降65>60學火衝就夠