AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 10026|回復: 32
打印 上一主題 下一主題

要求BUFF僧侶,老玩家的建言。   [複製鏈接]

EXP
45 點
樓主

請務必加強僧侶的輔助能力作為純輔助型的角色,擾敵招式竟然僅得一二三木頭人,而各招輔助招式都很弱,例如再生術,多個回合加起來所補的可能比光使一次回復術所補的少,更不用說水療術了。

所以,在沒有分子等不平衡物品的世界,我認為僧侶在各方面可以加強輔助及擾敵的能力
以下是我為僧侶設想的特性:純輔技能兩種效果、二轉的攻擊技能則附帶弱化效果,純擾敵則附帶兩種弱化效果。

輔助方面,我希望一個法術共有兩個效果,並作用於施法者本身及受法者(不然光著保著自己生命都沒辦法輔助了,僧侶又不是肉盾!):
例如施放再生術時會加強施法者及被施法者的防禦
水療術則可加被施法者魔法抗性,同時回復自己及隊友的生命。
這樣子就能夠應戰略需要而使用相應法術(當然增益效果要明顯,不然幹嘛不多找一個輸出職業或光使輔助,作為僧侶其輔助能力才是賣點)

魔刃術除了加命中率更應該加攻擊力,不如魔刃根本都不魔刃了
金光盾除了加物防以外也可以加閃避及減弱一半下一次受到的魔法攻擊;
木精之魂除了解除狀態以外,應該加相應魔防,並且僧侶使用此技能時不受狀態影響;
魔法抵抗則可以既增加魔法抗性,並抵擋接下來三回合不受負面效果影響(例如不會麻痺)
火焰刃則BUFF一點其智慧及技能(因為神守實在太難升了)等級增加物理攻擊的公式,不然其加成就太不明顯了(不然幹嘛不多找一個戰士組隊)。

另外,在擾敵方面,我希望其範圍及效果增加:
例如金芒術改為隨機三個敵人,除了減低命中率外也減低其回避能力;
禁咒術除了機率禁止施法亦應必然減低對手魔法攻擊(不然幹嘛叫禁咒)目標為一排或隨機三個
一二三木頭人及四五六木頭人的設計很好,是僧侶的賣點。不過現在沒有迷裝也沒有破壞平衡的因素,所以出手順序可以回復到原先設定(相比起我上述所講的BUFF,木頭人還要強的多,全體兼麻痺,但是請你想想為什麼僧侶有這招技能依然還是乏人問津?就是定位太差。)
水之舞除了降低攻擊以外,也可以減低敵人速度,這招頗強,命中也很高,所以目標可以改為隨機兩隻
燃燒護甲也是招僧侶打王的重點,應該增加其公式加成及目標增為隨機三隻。

重點是弱化及輔助技能出來的數字必須明顯看的出來有分別!

二轉技能亦可參考一轉僧侶的特性:純輔技能兩種效果、二轉的攻擊技能則附帶弱化效果,純擾敵則附帶兩種弱化效果。僧侶真的很冷門,在沒有分子和神寵的加成下,僧侶肯定會變得像以前一樣無人問津。

傳說中的風雲  帶點支持,但後期一些太扯了。個人認為加強輔助性就夠了  發表於 2013-1-16 00:22:16
Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

EXP
45 點
我們對僧侶的看法:

僧侶神守篇︰
一開使先要講,除非你是對僧侶有十分怨念的人,不然僧侶實在是不適合一般人練,因為官方對它的設定實在太奇怪了。
僧侶,是一個打王也不會找你,跑遺跡也不會找你,單練沒效率,打寶打不到,技能又無用的職業(要補血沒補血,要輔助沒輔助),而且,神守非常不好練,跟元控有的比。
僧侶也是個可以當寄生蟲的職業,之後在回來練神守。
僧侶︰在一轉時,只有靠水療,123木頭人,魔法抵抗來練,而且這些魔法都魔都只花20以下,沒辦法,你只能靠它,之後有456木頭人,可以定怪加練經驗,還不錯用,僧侶在二轉時,有49級的金光魔刃時,都是痛苦期。
二轉後,能用的魔法就變多啦,不管是51級的耀眼金光,還是59級的炙熱刀,或是最後63級的魔法護盾,都比較能讓你好練許多。
一、一樣只能在地下室,跟小護室聊天,加上無限的怨念,當你點了戰鬥娃娃,在練了五十五分鐘後,也可以選擇最後一場戰鬥,一邊吃藥練,到藥吃完了在打死怪。

但重點是,僧侶的技能是真的比較差的,炙熱刀的加成沒有光使多(1.5倍,光使最高2倍),456木頭人是看等級在定怪的,打王又沒什麼魔法可以用,攻擊魔法只有三個(水神冰錐,巨木連擊,火神衝擊),硬皮術是全體的可能還實用點,至於自然之力跟魔法護盾,都只有15%的加成,法師火神打3000,加個450,有什麼用啊=_=,護盾,被打一萬,變成8500,還不是照死。
所以僧侶是技能實在是廢技蠻多的,再生術,強力再生,拜託,都快死了,吃藥補比較快吧。
至於走向,因為有火神衝擊,你可以當小法師練,或是專走敏,當輔助僧侶。幫人練技能比光使跟實用,456可以定怪,又可以加火刀,不過要練到大火刀,可是要練到神守59=_=。火焰衝擊還不錯用,是可以把僧侶當小法師用,不過,人家火神元控51,我神守要練到65,呃~~~這~~~~。
所以,想練僧侶的人,請三思,不好練又不太實用。

主打遊戲
童話
EXP
5289 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 友誼之星勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 發帖王勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

你知不知, 以前10大排行榜有幾多位是僧侶...8位...

僧侶的強大請你先爬文, 再發文好嗎?

EXP
45 點
Divinaluck 發表於 2013-1-14 21:41
你知不知, 以前10大排行榜有幾多位是僧侶...8位...

僧侶的強大請你先爬文, 再發文好嗎? ...

一,你個十大排行榜係幾時先?
二,咁點解無人玩?
三,無屈機法智寵無謎裝無帶升,神守又難升到爆,你講下佢點強大法啦不如。

EXP
16 點
僧侶唔係唔勁
但唔係一開始就勁
有幾多個係排行榜咁又點?
人地幾辛苦捱招456出黎先有人組佢上23
果段辛酸史唔好飛過左先得架
諗諗先好冇?

EXP
45 點
hahakenny 發表於 2013-1-14 22:47
僧侶唔係唔勁
但唔係一開始就勁
有幾多個係排行榜咁又點?

而且仲係要全敏僧先有人要,試問而家邊個仲會點全敏?
456已經弱化左,出招次序勁後。用兩智一敏黎睇應該仲慢過黑洞爆發。

EXP
190 點

用戶勳章 遊戲狂熱勳章 在線勳章 儲蓄勳章 試帖勳章

首先,唔好用'我們',我唔知你代表緊邊個.......但我覺得人只能代表自己

僧全敏冇問題啊,+智係為左攻擊力,但僧主要係456/火刀,2樣都唔睇智

技能方面部分認同,如再生術+防,燃燒護甲改公式,因為真係廢到冇用,但單體ISOK
但火刀其實已經OP/合理,光師最高倍但不稔定,祭456+火刀1.5倍,仲唔OP-,-

神守難升
同時其他技都難升。

主打遊戲
童話
EXP
5289 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 友誼之星勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 發帖王勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

45級神守好易升到, 如果連45級都話難, 咁不如樓主去練戰士系吧

僧侶一直都升全敏, 僧侶要智有何用? 僧侶只在乎456木頭人, 和火刀就足夠,

其他技可以無視, 僧侶一點都不難升, 隊伍中有僧侶, 會升得更快, 組一名刀戰就足夠。

EXP
45 點
Divinaluck 發表於 2013-1-15 01:20
45級神守好易升到, 如果連45級都話難, 咁不如樓主去練戰士系吧

僧侶一直都升全敏, 僧侶要智有何用? 僧侶只 ...

點解你係都要覺得僧侶強?無人玩無人組係事實喎。
同埋唔好次次講野都帶骨好嗎?咁樣只會顯得你好幼稚。

主打遊戲
童話
EXP
5289 點

童話等於童年 發表於 2013-1-15 01:28
點解你係都要覺得僧侶強?無人玩無人組係事實喎。
同埋唔好次次講野都帶骨好嗎?咁樣只會顯得你好幼稚。 ...

如果你認為我話中帶骨, 那我就不回復你好了!

EXP
149 點
我只想講一句:以前僧侶是很屈機的

EXP
63 點

我都覺得僧侶有必要改強d技
其實僧侶最大問題都係技能實用性太低 (太多廢技)
要數的話只有456 火刀 魔盾比較實用
而且打王實在非常無奈
其實身為一隻全方位的輔助職業
補血少無咩所謂 (畢竟光c先係專家)
但係其他既輔助技可以考慮增強一點
至少唔好比人感覺放左=無放
或者加一D可以對付王/輔助全組既技能
雖然隻隻職都有廢技 但僧侶無可否認真係太多
話晒都係一隻專業輔助既職業

其實我幾鍾意僧侶

EXP
45 點
真係咁勁既話,童話1/2就唔會DEL埋僧侶添啦

EXP
122 點
我仲記得果時闇師 巫師未改勁2轉招之前
美人魚全ser 第1 真係僧侶 : 小天天
果時佢係單升 自己帶住隻刀狂升到上72左右

初時闇師 巫師d 2轉招好廢
黑洞扣唔過1000千 巫師火神都係1000多ddddd
後期童話無啦啦改勁左闇師 巫師d招 (好似更新左天方夜談定國王的新衣之後無耐)
佢好快就比人追過左
從此僧侶就少左好多人玩
人人玩晒闇c .........

EXP
262 點
當第1眼CLICK入黎果陣..好感動有人會討論冷門童話職業技能= =

講返正題, 我眼中, 僧侶系輔助型, 能放到456(全體定身技)已經好唔錯, 放得好對面10隻怪1條毛都打唔到你...且只系要45技就練到 雖

然放既時候有機率FAIL

講起火衝(2轉+65神守技學) 呢個技能系100%命中 打1行5隻, 我覺得系好強, 當然有人會認為難練,咁都好正常,如果調低至

60LV學到應該比較好,可以及引多D人玩僧侶,唔好令D人玩修士只系玩法 光 闇

樓主講既野唔系錯,但你要諗下僧侶結合法師輸出,光師加攻擊倍率,闇師降命中等修士系既技能優點, 加上1招無敵456..我認為真系無要

改強既餘地 只需要降一降65>60學火衝就夠

EXP
22 點
其實我一d都唔覺僧侶廢,而且又好玩,
當然你想極速衝等級僧侶就不適合。但僧侶
有很多輔助技能,可以體驗戰鬥時的樂趣。
不像戰士系永遠按1招什麼龍翔閃技能就完結一
場戰鬥。就我本人為例,我曾經是全ser
神守技能第3(其實頭兩名已經無玩同高我幾lv only)
神守有65lv齊哂技後真的好玩,我玩法特別,
因為我唔想做純輔助角色,唔係純敏,我玩智敏,
我覺得有水神冰雕,巨木連擊,火焰衝擊已經可以,
五行基本上都克哂,光暗無得講啦我又唔係光暗使。
我做祭司時可以自己升lv,一開始456定哂d怪,之後
出火衝打成排過萬,火衝100%命中加降防!鍾意折磨
下d怪又可以出d輔助技慢慢玩:全體加防,全體加閃,全體加實攻,
自然之力:全體加魔攻,全體加魔防,全體持續加血,
單體強化再生都好用,單體加都過千。

要修改既可以係出招次序,僧侶呢個角色可以無視敏捷,
可以最先出任何輔助招一次(攻擊招除外),如果同隊有多個一個僧侶才計敏!
這樣僧侶就有優勢。

自然之力我覺得加魔攻效能應該多d,始終練到神守65lv加做任務不是易事!

另外覺得要改既炙焰盾,官方說明講到好強大,
我那時還未練好時好大期望,但發覺無咩用,
建議改到可以
單體保護角色隨機數回(免傷)加 保護期間打呢個角色
一定會大幅度受傷(現在傷害的都只是數百非常少)
(但這個技好像要神守63lv== 非常不對等)

P.s.想當年係地下室辛苦練技,10lv 45lv神守有456木頭人橫行天下既時代真係好爽!

EXP
22 點
其實好多人搵唔到祭司既樂趣係因為好多人未練到神守65lv就唔玩,練到火衝既人好少數,想當年神守63-65lv已經上廿大== 全ser第1神守都只係70定72

EXP
117 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 在線勳章 儲蓄勳章

僧侶唷 我只係記得果時捉稀寵無佢就一定唔得

EXP
129 點
...............................

EXP
111 點
僧侶好玩的@@
傳說隊中靈魂人物