請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 195222|回復: 1852

[官方] ★《幻想神域》意見、BUG 集中回報帖 (官方定期瀏覽)   [複製鏈接]

九級天神會員

http://agames.hk

主打遊戲
幻想神域
EXP
164982 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 吹水勳章 趣圖分享勳章 友誼之星勳章 麻雀勳章

為避免本版版面混亂及洗版的情怳,以及讓官方更易集中看到大家回報的內容,本版將實施以下方案:

各會員如果有任何意見、改善方案、BUG 等,請可以集中在本貼中回報或討論;

無論是正面或負面意見均一樣可在此發表,版主會紀錄玩家的意見,並紀錄轉交營運部門參考。

但請大家注意發表的用詞是否符合本版版規,謝謝!

注意:請勿在此留下帳號、密碼等資訊(角色暱稱則沒有問題),以免自身權益受到影響;

如果涉及個人帳號資料的內容,請直接聯絡客服,方式:http://www.alta.hk/client/cscenter.php?cat=contactcs#anchor

林明兰  请看cut.tn/22622(网址) 看海外真实报道肺炎疫情,为自己您和家人在这大难临头时刻,掌握逃生的先机...... v.ht/uuii (网址)  發表於 2023-2-10 15:25:38
Alta Multimedia - OnlineGames:http://www.alta.hk

EXP
6704 點

儲蓄勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 在線勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
雙槍行緊路果陣用砲轟 會變成空包彈
希望可以改改
已有 1 人評分金幣 收起 理由
加斯洛 + 2 謝謝分享

總評分: 金幣 + 2   查看全部評分

主打遊戲
幻想神域
EXP
950 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 友誼之星勳章

防禦好有問題 個設定好有問題
一個人全防具+20 75%防既人 第個92812傷既都打佢唔痛 仲要企定定唔攻擊回小情歌1血都冇扣過
整GAME果位係咪唔識計數? 防禦個設定真係好有問題

cskm2005  係囉!企係到用住果招速度最快既技,狂禁分數.其他人?高佢幾個lv都唔夠佢黎,嘻嘻..  發表於 2013-11-6 03:08:20

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
17 點
防禦設定有問題
我明明75%防
但比怪打仲係好痛
心諗:防禦廢架?

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
17 點
仲有
官方可唔可以將雙手杖既血量大幅提升
我自問裝唔係廢
56lv 5件橙 3件黃裝 4件綠裝
雙手杖天生少血到死
希望官方可以改善

主打遊戲
幻想神域
EXP
195 點
血影乂殘 發表於 2013-10-7 19:25
仲有
官方可唔可以將雙手杖既血量大幅提升
我自問裝唔係廢

削輸出,加血量

主打遊戲
幻想神域
EXP
610 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 發帖王勳章 用戶勳章

無啦啦彈GAME GE問題幾時先會改善到

主打遊戲
幻想神域
EXP
51 點
傳送地圖果果地圖標示 日輪係1-10 披月11-20 明明係日輪10-20 披月20-30 呢個咁多人發現既問題幾時改?
玫瑰就是玫瑰
即便改變了土壤和水份
它也不會改變為別的物種

主打遊戲
幻想神域
EXP
159 點

我想問肯幫我整番好未呢?
納維亞ser 名:韜韜
加斯洛 + 2 已報告原廠,有待修正

主打遊戲
幻想神域
EXP
15 點
意見:
1.背包空間太少..最好咁分開:裝備,材料,任務物品
2.火炮暈2秒?冰4秒?整整6秒控場..
3.我全身PVP+20..14XXX防..全身減傷石..D雙槍[不是一個]槍槍爆2W..打條毛咩
4.雙刀沒傷..沒爆..低血低防..閃已經沒用..沒控場技..跑得比雙槍還慢..垃圾

cskm2005  雙刀玩dot用時間殺人.....火炮ok正常....  發表於 2013-11-6 03:12:58
touchwood2036  1. 讚成 2. 火砲其實賣點係夠平均同控,呢家佢傷害系數唔高 3. 雙槍本身都係比人秒既職,所以佢賣點係輸出 4. 雙刀好勁,我見D 75%防95%閃5V5唔死咁濟  發表於 2013-10-7 21:11:52

主打遊戲
星界神話
EXP
871 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 發帖王勳章 瑪瑙石勳章 紅寶石勳章

五好再彈game 有時同其他人打下打下副都彈左出黎
有時行下行下又彈 有時傳送又彈
希望可以快d整好thx

主打遊戲
幻想神域
EXP
26 點
上次更新完之後
我發現信箱系統係出現問題
人地寄左千2金俾我 我過左3日無拎理應回番俾佢 但係系統無退信俾番寄信人
我本身e為佢呃我
我自已開分身試sd俾自已3日唔拎又係唔退番俾我分身.但係收信人又無封信.咁姐係想點gm
更新前我試過sd野俾人無拎係會退信的。

我ser:黑騎士
如要角色資料可以另外sd信俾我.我有sd過email去客服度但無回覆

主打遊戲
幻想神域
EXP
2097 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 發帖王勳章 友誼之星勳章 在線勳章 藍寶石勳章

每日我做曬全部地圖日常,打曬全部副本,清曬5個聲望,玩足12個鐘,賣曬全部打到d裝備同物品,最多先賺得個100金左右,宜家d時裝/卡片隨便都賣幾千,哈哈,尼個game系卑d外掛玩家同埋買game錢玩家玩ga。 打擊外掛??打擊賣錢商人???  每晚週圍都有外掛,舉報禁到手軟,宜家仲有幾多人信你地公司有做野,難聽d講句:GM靠得住,豬乸會上樹~

主打遊戲
幻想神域
EXP
36 點
登入時經常卡係"帳號登入中,請稍候"
過左15-30分鐘都係咁
係咪個server流量限制既問題.

加斯洛  請問閣下是否海外玩家?  發表於 2013-10-8 14:57:51

主打遊戲
幻想神域
EXP
13 點
改1改那個不能防外掛但又要輸入驗証碼的「廢」模式。
建議將其改為按圖輸入(中文),如輸入2次密碼般,不能用鍵碼鍵入
例如一定時間後,彈出中文字的驗証圖示,並同時顯時中文輸入法鍵盤讓玩家輸入
失敗一次就封號查辦

cskm2005  梗係同二次密碼果種禁視窗啦!人地外掛分析到4567再自動輸入.但用手禁既做唔到啦掛?  發表於 2013-11-6 03:15:59
cskm2005  梗係同二次密碼果種禁視窗啦!人地外掛分析到4567再自動輸入.但用手禁既做唔到啦掛?  發表於 2013-11-6 03:15:57
qsew1123  不能認同更多...  發表於 2013-10-8 15:59:10
尐乂死神卍  失敗1次就封- - 禁錯咪死人- - 真係好笑~~ 到時唔小心禁錯果個係你仲更加笑死人~~  發表於 2013-10-8 00:57:19

EXP
31 點
岩岩完左果個儲值活動係送影狼..我之前去睇活動獎勵果度寫到話隻幻影戰狼係60%跑速所以冇去買點儲值..但係個活動完左我先睇到隻狼係90%..官方更改果陣可唔可以再出多1個公告話係90%呢..搞到我miss左個活動.....同埋可唔可以再整多次活動係有幻影戰狼/廷長個活動時間當係補償???

主打遊戲
幻想神域
EXP
13 點
雙刀的冒險之路內的5%10%15%爆傷~點了但人物的爆傷數字上沒有顯示出來~攻擊也沒有多了爆傷的感覺~請去看看是否有BUG~

加斯洛  冒險之路內的加成不會顯示於人物屬性內  發表於 2013-10-8 14:59:45

主打遊戲
幻想神域
EXP
23 點

BUG方面:
1.程式不穩定, 常發生"程式沒有回應"的情況, 轉地圖時較容易發生(OS - WIN7, CPU - Intel(R) Core(TM) i5-3210M CPU @2.50GHz)

2.開招募時 若有人申請入隊 而隊長剛好又在之後開啟倉庫/商店界面
再取消倉庫/商店界面 再按確定 收人入隊 但會變成拒絕組他 (其實應該是顯示隊長消取了組隊)
建議:
i. 取消申請入隊時的限制 即使隊長在打副本, 開倉等等情況下 都能收到對方的組隊要求(但需要將隊長申請的視窗優化到遊戲畫面的角落 以防隊長被不速之客一直申請組隊騷擾)
ii. 顯示隊長所在的地圖或隊伍的狀態 令申請者知道該隊是未開始打副本 還是正在打副本

3.在隊長按"傳送副本"後 若有隊員斷線後再上 也不會收到"隊員未準備好, 傳送失敗", 取而代之是"詢問中, 請稍後"等字眼 結果因無法傳送隊員而需要重組
建議:
i. 隊長傳送副本後 如隊友在等定時間內(如10秒)不作出反應 則當成"隊員未準備好"
或 ii. 即使"等待隊員回應中" 隊長也可以再次發送傳送通知給隊員
iii. 隊員可獨立傳送到隊長所在分流之副本位置前

4. 如隊中夠5人後 就不能開啟招募 隊長需要踢了A組員開招募 然後再加入A組員才能使用"副本傳送"
建議:
i.設定成 即使隊中滿人或多於滿人(次元副本5/3) 隊長還能開招募, 除非有隊員等級不符

遊戲建議:
系統方面
i. 公會源神, 活動boss出現前10分鐘 玩家會收到通知
ii. 因應玩家人數 調整活動boss的生存能力
iii. 源神之力召喚器所開出的源神 只要有打過就會有獎勵, 增加源神的血量 以及 在公會領地也能使用(如果只要有打過就有獎 人人有份 大家高興 爭吵會減少, 同時亦給玩家私下享用的機會)
iv. 野外打怪的exp, 金錢, 道具獎勵進一步減少, 如在同一地方打怪時間累積到某時間或打同種怪到某個數量 將不再獲exp, 金錢, 道具 (這是針對外掛大量玩家, 由於官方資源有限, 逐個玩家抓幾乎沒可能, 玩家檢舉系統形同虛設, 那倒不如減低他們繼續掛外掛的意慾 令失去的比得到的多)
v. 野外打怪時 即使沒組隊以及沒摸怪 只要玩家在一定範圍內 其他玩家所打的怪 自己也會得到exp, 金錢, 道具, 任務(但會有累積某地方的打怪時間或同種怪物的打怪數限制 [見iv.]) (針對正常玩家被外掛一直搶怪以至做不到任務 以及進一步削減外掛玩家繼續掛外掛的意慾 - 自己開外掛打怪 令別人能不勞而獲 而且自己還要給錢用外掛及承受資安風險, 另一方面 其實外掛的問題 並不是外掛本身 而是其他正常玩家對外掛的反感看法 這樣可以減少玩家對外掛玩家反感的程度 公共地圖打怪 別人也有 其實有什麼問題? 這概念是來自一只名為PSO2的日本知名網遊 因為它這樣的設定 減少了很多玩家之間的爭執 令遊戲不會出現搶怪的情況 遊戲也會變得和諧 大家能一起努力 而不是一起競爭)
vi. 副本中 只要隊友摸過王怪 即使王死時 隊友不在王附近 也會算任務次數 及得到獎勵
vii. 打完地獄副本後所出的寶箱 無論隊友有沒打過 以及在不在附近 只要隊友在副本中 就能拿到獎勵
viii. 即使非橙字時裝也能進行染色 增加染料的可用度,銷量 以及增加平民玩家的樂趣
ix. 直接開放秘石頁面給玩家直接裝備秘石 (秘石系統跟防具,武器裝備一樣 只不過是可成長的裝備 換角色/裝備時就要拔來拔去 將秘石附加在裝備上是非常多餘的設計 非常麻煩 對官方及玩家也無益害處 倒不如讓玩家能直接裝備秘石)

職業, 技能方面
i. 強化輸出系雙武技能(如減cd, 加攻, 加效果)
ii. 技能等級高的輔助技蓋過低等級的輔助技能 可用低等級的相同技能刷新輔助技的持續時間 或 給予玩家選擇拒絕其他玩家輔助技能的設定
iii. 補師補自己及放輔助技給自己時 全部隊友也有相同的效果
iv. 補師復活隊友時 復活血量增加, 復活技能施展時間減少, 復活技能冷卻時間減少
v. 補師能群體復活(當然 部份技能會pvp禁用)
vi. 強化劍盾的防禦技能的防禦力, 在施展時, 亦會吸受其他隊友的傷害

遊戲玩法方面:
i. 副本也能用飛翔術 將來新出的副本 boss具有極大範圍的紅地毯攻擊 而玩家需要用飛翔術跳至另一遠處區域閃避
ii. 推出攻城戰
iii. 推出巨大的公共地圖王怪 而王怪出現的地圖 在建築物林立的地方 玩家在建築物上以飛翔術閃避王怪強大的攻擊時 又同時能作出攻擊 建築物上還有遠攻武器的設備(大炮, 機槍....) 方便近攻玩家攻擊 當然近攻玩家也可以以飛翔術飛到王身邊作攻擊(如進擊的巨人那樣)
iv. 推出玩家小屋系統, 公會房間, 且其他玩家能進來觀光, 官方亦能搞小屋佈置大賽
v. 增加各職與飛翔術相關的技能
vi. 推出賽跑活動 (座騎跟飛翔術混合使用的技術比拼)

tonybanlan  系統方面vi同vii 我就好唔認同 因為佢既設計就係防死屍 如果佢真係照你依兩點黎改 個個都就會做掛機做死屍了  發表於 2013-10-8 12:57:53
尐乂死神卍  系統意見唔錯~~但第4我個人覺得有問題- -" 咁外掛更新~~打到無經有警報~~ 佢地咪又係識轉怪打- - 仲可能整到識自己轉怪打添0.0  發表於 2013-10-8 00:55:14
加斯洛 + 5 精彩文章

總評分: 金幣 + 5   查看全部評分

EXP
971 點

8/10/2013, 11:17am 影既相

呢條能樣用外掛好多人都知 幾時先做野?
附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?快速註冊

tonybanlan  條友的確用外掛 但條友上次就改圖既改到自已68lv 你睇下排行 原來佢得好低LV 排名排好後 用外掛都咁低LV 我玩左咁耐先得66lv仲排得前過佢  發表於 2013-10-8 13:00:39

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
34 點

希望你地香港官方真係會睇啦
睇完記住回報番比台灣

雙槍技能BUG
1.技能 砲轟 電磁掃射
這2招傷害都是連續傷害
當冒險之路技能洞悉弱點發動時
洞悉弱點只會對砲轟跟電磁掃射第一下傷害有影響
之後的第2次連續傷害開始會變回原本傷害