AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 1928|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

[其他] 雙刀 [複製鏈接]

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

在線勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章 紅寶石勳章

樓主
希望官方正視雙刀職業定位不明的慘無情況

雙刀(四不像)說是打手又沒輸出,說是坦又冇血吸唔實(兩頭唔到岸)
天生高爆傷高閃自居,但每個職沒有指定的裝備,人人300爆傷95%都唔難(+6爆2閃石),變相是失去天生的優勢,再加上不知所謂的冒險之路,優勢何在?

可能有些重課金HKD戰士不同意雙刀冇血冇輸出這兩點:
請不要說 我雙刀上10萬攻/上8萬血,注意 其他打職上10萬傷/坦職上8萬血唔係難事,即使一樣傷但雙刀打出黎個傷害一定唔會比其實打職高,血多靠蝙蝠蝶舞吸血難而維持血量,滿防閃唔難 就算雙刀能坦龍王 人家找個劍盾或琴唔係更好?
就一個貧民雙刀來看,全衝一種能力值一定會犧牲其他能力值,傷又唔夠人高,坦又好似豆腐做造咁,不如玩其他職仲好

雙刀冒險之路真係不知所謂,3大廢格先不提,HP/防格共4格(沒有LV3),傷格只有3格,爆/閃有LV1 LV2 LV3 LV3 ,是打手定坦?雙武技又多又有廢主技都不知如何是好
3大廢格其一:毒不能疊又不是高傷
         其二:HP40%下加30%閃,重打多下先發動,血低過40%下是否已經唔閃?
        其三:定身定義不明(之前我有PO過有關該技能"定身"問題)
加上雙刀技華而不實(得個"型"字),技能動作又長(你出十字或蝶舞還在動作中,人家已經出第二招技)
不要說暈技,連定身技都沒有(紫電+旋舞 -50%移動速度!?)
斬切,十字斬(點專精),瞬影,蝶舞 全技能有4招範圍技都只是範圍1星?因為沒有+範圍石?何以見得單體3星?倒轉就差不多
技能動作已經長 CD又長,尤其是 紫電,居然和源神技一樣CD(冷卻時間會否太久),旋舞 和瞬影 都要開紫電才有附加效果...紫電好有用,但CD超長
一個類似刺客角色設定ga雙刀,只有疊毒優勢,而疊毒時間又長,地獄或龍王何來有時間疊毒,疊得黎唔係你王死就我倒地(這是優勢?)說到疊毒主書能疊能解 主刀本已難維持血量又唔似主拳閃避時有50%解負面(優勢不見了)

不只是個人希望,有其他意見可鑒,並指出其他問題
http://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=24451&snA=51530&tnum=5&subbsn=5
http://forum.gamer.com.tw/C.php?page=3&bsn=24451&snA=51145&locked=T&subbsn=5
http://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=24451&snA=51382&tnum=2&subbsn=5
已有 1 人評分金幣 收起 理由
神域使者 + 30 感謝反映寶貴意見!

總評分: 金幣 + 30   查看全部評分

Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

主打遊戲
幻想神域
EXP
3589 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
雙刀個單體輸出3星點黎?就係十字斬 其他都係華而不實.

EXP
835 點

麻雀勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章

等我歸納下先,雙刀目前的情況:
  • 職業定位不明確,在攻擊、防禦方面沒有優勢。
  • 投資在別職業的價值比雙刀的回報高很多
  • 雙刀的冒險之路的效用低
  • 雙刀的技能動作長,技能系數傷害低,沒有明顯的牽制效果,範圍窄

個人回應:

在攻擊方面,我認同的,儘管表傷數值一樣,雙刀打出來的數值的確不好看,以杖/槍/斧/弓比較為明顯。

在防禦方面,我認同血防的確比其他近戰職業低,但我認為並非沒有優勢,起碼閃避很容易撐高。
這遊戲的裝備沒有綁定職業,目的是增加不同的玩法,提供更多組合讓玩家自由配搭。
因此,所有職業都能夠閃防滿,但他們在減傷和輸出方面的效益會較低。
例如:斧頭也能夠走向閃避方面,但這樣,秘石和裝備方面就要配合閃避的,降低了爆擊傷害和減免傷害的效益。
如果雙刀只把防弄滿,而忽略閃,攻擊方面仍然可以拉高不少。

投資方面,我都看過不少文章指出雙刀的回報超低,例如黃金hkd戰士雙刀 vs 赤銅hkd戰士的斧/槍/拳,不論在pvp 或pve,後者都是較有優勢。
因此,這大大打擊了雙刀的玩家,令好多雙刀玩家把雙刀放入倉庫佔空間。

在冒險之路方面,其效用的確很低,以拳刃、雙手斧、雙槍比就知道,因此我都認同雙刀在冒險之路方面要改善。
最希望是全職業都較平衡,起碼像拳刃和雙手斧一樣,沒有一個選擇(灰色格)是多餘的。

最後,有關技能的問題,無可置擬,是所有職業中,最吃虧的,沒有什麼補充。
===============================================================

已有 1 人評分金幣 收起 理由
神域使者 + 30 寫得不錯

總評分: 金幣 + 30   查看全部評分

E

EXP
321 點

由於現時雙刀既定位 其實 最好既 解決方法係  重新打做   對雙刀既無奈 好多人都講 我都發過 官方話會同廠表達 (唔知真假)

我有1個小諗法  如果官方有心整  一定可以救番晒所有 角色  同埋 增加 遊戲性

出"二轉"吧  由於呢隻GAME  無"職業"設定 只有武器   重要分"主武"同"副武"    所以"二轉系統"  應該 只針對主武 進行  副武就不用理會吧

就例如 主雙刀  經過 "潛力醒覺"(二轉系統既名) 重新打做 真正的雙刀定位既技能 (因為隻GAME  無限MP  技能效果(包括有傷害值 BUFF 動作時間 CD時間 等等)係 唯一 既重點)

二轉技 同一轉技  只可以2選其一  

例子

一轉   技能A  技能B  技能C .........

二轉  技能A  技能B  技能C .........

你可以配  一轉 技能 A  及二轉 技能B  

但不可以  一轉 技能A 及 二轉技能A

只可以2選其一   

如果唔係咁既設定 (本人怕 官方 加個技就當改強  例如雙刀 既滾地  他媽的 動作時間長到喊   滾地仲要無得CUT 前動作   你叫我出緊十字斬既時間  點用滾地閃王技=.= 唔通下下 都要用一次十字斬  等王出技 閃完再連第2下?   慢到喊啦-,- )

同時 可以分段進行升級  先從弱勢 救起(不求你一出就出晒 各職2轉   只求你有心改  我理得你係唔係 1個月出1個  總知就改番個正常既職業定位出黎)   

其一  可以增加 耐玩性  (因為多左技能玩  同埋 玩家可以見到 遊戲正在不斷進步中)
其二 可以解決 各職業 既不足  達至 平衡
其三 因為只可以 改進 主武  帶出左 每個職業 既獨特性 (不再是因為CD3倍時間既分別-,- 仲要不同職CD 時間唔同  就例如主雙刀副拳刃 就算CD左3倍 可以同雙刀CD時間 差唔多果下 無奈 )

望接納  對雙刀有愛的玩家

九級天神會員

http://agames.hk

主打遊戲
幻想神域
EXP
164982 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 吹水勳章 趣圖分享勳章 友誼之星勳章 麻雀勳章

御瞬 發表於 2014-3-19 03:32
由於現時雙刀既定位 其實 最好既 解決方法係  重新打做   對雙刀既無奈 好多人都講 我都發過 官方話會同廠 ...

我地真係會幫手整合意見比原廠參考(包括以上雙刀的)
因為呢係我地營運團隊既責任
玩家經由電郵、客服、論壇發表的意見 (建議集中),我地都會緊密定時評估及轉交原廠~

ekixon  我非常Appreciate alta的呢個論壇,盡顯官民交流  發表於 2014-3-19 12:50:57

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
160 點
識玩雙刀 單p王者