AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 2523|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

[心得] 電漿炮瞄準心得...   [複製鏈接]

主打遊戲
聖境傳說
EXP
636 點
樓主
好多人都話電漿炮係目標一郁就瞄唔到既技,今日一試,果真如此,但係如果預測對方行動軌跡既話,就大概必中了~
另外,電漿炮其實唔係單體用既技能唻,而係火砲拉怪後群清神技,另外要同怪保持中近距離,唔係會瞄得差~
基於電漿炮係非鎖定目標既追蹤型遠攻技,而決定佢個發射軌跡既就係炮口方向,
所以,要瞄準就係預測目標既1~2秒後位置然後令炮砲對準個位,保持一條直線,就可以8成瞄中,
如果係關於走位問題,有好多人都應該係燒圈式走位法,利用自帶跳技瞬間移位避招,
但呢招對火炮唔適用,因為電漿炮一燒圈式走位就會唔中,所以如果係避近攻技,請按後鍵,如果係長距技,就以打唔中作為前提走路用算,雖然自己跳走相對好似仲快啲~
同埋講番火炮既屬性,有人強調過火炮係遠攻技,但有一招流星炮係近攻先用到,不過如果係夠硬既火炮,配蝙蝠,其實果招清怪用幾OK下,打boss既話暈boss後用唻打一下都OK,
另外火炮其實雖係遠攻職,但確實分類係中近距離遠攻,即近距爆破類攻擊,以聖境傳說既職業唻講就係工程師~
冇玩過聖境既朋友好難用你講,但係工程師喺聖境入面配置同火炮差唔多,只不過工程師唔單止可以OT,仲可以坦埋~
相似既情況喺火炮上都可以見到下,至於發唔發掘到,就要靠你了~
已有 2 人評分金幣 收起 理由
千宏 + 10 精彩文章
司馬信 + 20 寫得不錯

總評分: 金幣 + 30   查看全部評分

Alta Multimedia - OnlineGames:http://www.alta.hk

九級天神會員

http://agames.hk

主打遊戲
幻想神域
EXP
164982 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 吹水勳章 趣圖分享勳章 友誼之星勳章 麻雀勳章

跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
我來支持一下

EXP
7564 點
勁學到野
利申雙槍副武火跑

EXP
6704 點

儲蓄勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 在線勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

又係幾勁wor

EXP
5405 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

支持下

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
5905 點
又幾QQ BO .

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
2301 點

遊戲狂熱勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 試帖勳章 發帖王勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
30788 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 在線勳章 用戶勳章 儲蓄勳章 瑪瑙石勳章 藍寶石勳章 紅寶石勳章

要比多幾個讚你

EXP
8017 點

EXP
6326 點

友誼之星勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 發帖王勳章 吹水勳章 麻雀勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

D怪全部迎面而來的確係會打得中...相信都無邊一招會打唔中...

問題係你拉完怪..跑住係前面...要停低..回頭...再出電漿炮...絕不能跑圈出...仲要保證D怪唔好俾其他人引走/散開....

實用性嘛................................

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
7900 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
1805 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章

感謝分享技術攻略,我都學到野XD

主打遊戲
幻想神域
EXP
5095 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章

乜火炮仲有呢招架咩?
打怪先叫仲有用

主打遊戲
聖境傳說
EXP
636 點
mi5842013 發表於 2014-5-30 09:27
D怪全部迎面而來的確係會打得中...相信都無邊一招會打唔中...

問題係你拉完怪..跑住係前面...要停 ...

呢個算係一個盲點,但其實有解決方法,個人用鍵盤打,所以相對易解決啲
鍵盤打法:先tab怪再怪咁前行打,唔洗掉頭,咁樣招技就自動向怪個方向放
滑鼠打法:同樣先tab怪,但係要用方形走法,喺轉角位到tab怪再直行然後放技,同樣道理一樣得

主打遊戲
聖境傳說
EXP
636 點
另外有一點要講番,發覺到火炮好無聊地係以tab果隻怪出招果刻既距離做定位,所以距離愈遠,愈易比怪走位甩招,但如果係拉怪後集中式打法就冇呢個問題

EXP
4537 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

k190853 發表於 2014-6-7 11:44
呢個算係一個盲點,但其實有解決方法,個人用鍵盤打,所以相對易解決啲
鍵盤打法:先tab怪再怪咁前行打,唔洗 ...

點解會有人唔識咁"背擊".
遠程做車頭,其實TAB住後任一怪,放技....
明明係好自然既事黎
法書有硬直,都可以跳放帶...

EXP
4537 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

以前我都係近放流星..
依家係近放幻蝶.
拉一堆怪.
之後再衝番入去敵中(放住咁出)
係上空(中央)一下轟落去.
流星仲有群暈(有暈武就唔洗咁做.)

主打遊戲
聖境傳說
EXP
636 點
cskm2005 發表於 2014-6-7 11:55
以前我都係近放流星..
依家係近放幻蝶.
拉一堆怪.

可能啲人見火炮"似"冇發展潛力就理都廢事理掛~~我係啲專門行非主流路線既人嚟,咩人唔玩邊隻職我就走去玩~~

EXP
6326 點

友誼之星勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 發帖王勳章 吹水勳章 麻雀勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

k190853 發表於 2014-6-7 11:44
鍵盤打法:先tab怪再怪咁前行打,唔洗 ...

呢個辦法都算可行...不過我覺得唔實用...依家66副D怪都有直線紅光...如果你拉到直線..你係可以電漿炮掃到群怪...但相對D怪既直線紅光就好難閃到...如果幾隻小怪一齊疊紅...基本上已經可以拜拜了...

EXP
6326 點

cskm2005 發表於 2014-6-7 11:55
以前我都係近放流星..
依家係近放幻蝶.
拉一堆怪.

如果無記錯..流星炮群暈是1.5秒...然後火炮攻擊系數是眾所周知的低...攻速從武器上看是除雙手斧以外最慢...即使你+20...要做到秒同級怪基本上都無咩可能...想補招都未必出得切...所以就要睇隊友給力不了...1.5秒後仇恨無俾其他人吸走...D怪又仲健在既話...大概都只可以訓地了...

不跟仗的火隕和弓的箭雨比了...就算係同琴既搖滾電音比較...大家都沿地出...琴暈3秒...加粒秘石仲可以加大范圍....流星炮啥米都不是....能暈1.5秒還要拉上奧義....秘石更是沒見過....

到打BOSS了...一個遠攻...無受惠於之前官方提高近戰生存能力既優惠...(雙刀、劍盾、雙手斧、拳刃、太刀冒險之路中央的主力武器額外附加新的效果,「對頭目的傷害提高 15%」、「受到頭目的傷害降低 10%」。)...流星炮無異始終是雞肋....
跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿