AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 5034|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

純補靈仙大補0cd真的全能嗎? [複製鏈接]

EXP
732 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 發帖王勳章

樓主

文章內容:相信吾少人系巴哈爬文之後,揀左大補0cd為靈仙出路
實際上用過...大補0cd真系好好用嗎?
無錯!大補0cd系好多走位時可以迅速補到隊友血~團隊存活亦都大增
但系到底幾多法速先可以令大補0cd呢?呢層我冇深入去研究過~但最起碼我30%法速+2lv風能轉化 都未達到大補0cd
本人吾系咩有錢人,更加吾捨得放大量金錢去玩一隻遊戲
每隔5lv換1套裝 又要沖過成本真系幾高!
有人話:風能轉化5lv就可以大補0cd啦!套裝+5咪得囉
咁癒合術可以放棄了嗎...?
本人60靈仙~吾算話系一個好強既補師 但系好多副本我都研究出一個好安全既企位
當然!呢d企位就正正需要用到癒合術!
在此先分享下我的配點
1轉技
http://gametsg.techbang.com/gd/index.php?view=skill&class=6&mycode=60.10.71.519311.1.1.0.5.5.5.1.10.0.1.0.0.0.1.0.0.0.0.0.1.0.5.5.5.5.0.0.0.5.5&skillemu=1#skill_list
2轉技
http://gametsg.techbang.com/gd/index.php?view=skill&class=111&mycode=60.0.10.277381.0.0.1.1.1.5.0.2&skillemu=1#skill_list

我以最高治療量為目標~所以有關治療量既野我都會點哂
仁慈固然要點啦!加血加治療量...但系點解要點埋道術呢?
原因好簡單~加法速!另外就系增加閃避(好多時王既技能都系閃避多過擋格,所以閃避對我黎講好重要)
重點來了!2轉技能點解吾學點風能轉化??
我有比較過風能轉化同癒能轉化2招技
156點治療量...的確比10%治療量少,另外大補減cd的確吸引 但系細補額外多3公尺到底有幾多影響??
細補來本12公尺 癒能轉化點滿後變左15公尺 3公尺看似吾重要
但系隨著副本王既技能越黎越大力,越黎越大範圍...1公尺都變得好緊要!
滑鼠拉到技能施放既最遠距離 距離約30公尺 再加細補系指定範圍15公尺=30+15=45公尺!
目前44/54金副隱王 最大範圍既技能系45公尺,而且傷害極高(本人7400血直接被秒)
只要企位正確(如下圖),只用細補補坦的話 王根本冇辦法打到你(OT另計)
經測試,風能轉化無點滿100%會俾王技打到(就系差果3公尺距離吾夠遠補坦)
咁樣做 補師吾洗因撐抗而減少治療量,補多左自然存活機會高左
再撐0CD就系以後既事(本人細補目前CD約1.3-1.5秒...已經好夠補)
我講咁大補咪好似廢左武功?緊系吾系啦~~
大範圍攻擊既王只系得幾隻...仲有D連擊性高/攻擊力強既王就要用到大補了
點解我會話大補吾洗0CD呢
因為企好左1個位 只要補師食吾到致命一擊就可以瘋狂補血
以大細補互換,全隊人基本上行血都系長期滿血的
大補0CD有用,但系吾系個個做到0CD...
細補始終有佢既用途!千其吾好因為大補可以達到0CD而放棄左細補!
霜之森廢靈仙小冷奉上的細補心得推廣文~~

參加者角色名稱:小冷v3v
伺服器:霜之森

Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

EXP
9 點
Support support!!

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
5589 點

儲蓄勳章 藍寶石勳章 試帖勳章 麻雀勳章 遊戲狂熱勳章 發帖王勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

你唔記得set 權限,幫你set左了

EXP
732 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 發帖王勳章

吾該哂~~
原來要set限權@@

EXP
440 點
GOOD,, 好唔LIKE D人只學大補..放棄細補
根本唔了解靈仙細補既用處

EXP
45 點

金裝上+10,不用點風能轉化就可以大補0cd,但係由於風能轉化會+大補既治療量,所以我既玩法都係點滿左風能轉化5級+36法速應該就可以0cd
若果係有錢人上哂+10,我覺得應該+靈通仙道,假設人物本來的治療量係1500,4點靈通仙道已經12%,即係唔止156點治療量,另外加細補3公尺感覺冇咩用,基本上打王既時候都係補1個就夠試1,2次就可以試到個位係邊,風能轉化5點先得10%,所以都唔夠靈通仙道多
若果未上到+10我覺得點左風能轉化先會好d,範圍大方便....大補0cd要67%,點滿風能轉化就可以減30%即係37%就得,好容易有37%的,用君聖5級都可以
而家我隻用金裝...最高法速可以去到61.55%就可以小補0cd(要龍吼炸裂招療心效果+3級法速合寵14%+戰鬥紫寵+5%+5級祖靈神力)
最後我發現小冷居然唔點咒語訓練@@,3級可以+15%法速

EXP
732 點

樓上打過金裝未0.0
44同54隱王 用金裝+8都頂吾順佢招範圍技(本人比較薄血呢)
我先研究到用細補黎遠程補~~
另外都比較過有點同冇點癒能轉化...果3公尺正正影響左隻王打吾打到你呢個問題
有錢人全身+10 點靈通仙道系有最高治療量~可惜我不是呢
另外我都吾追求單1補技0CD~~所以法速對我吾算太大用途(都系果句啦~有好過冇)
咒語訓練我點過 +15%"法速值"而吾系"法速率"...實際上最多只系加左5%法速而已

EXP
45 點

打44/54/59副3王,都可以唔冼點癒能轉化用小補黎打,而隻王打你唔到的....

EXP
732 點

絕天 發表於 2012-4-3 23:45
打44/54/59副3王,都可以唔冼點癒能轉化用小補黎打,而隻王打你唔到的....

59副吾洗講=.=
44/54金副我講緊隱王吾系3王喎=.=

EXP
252 點

治療量真係咁重要?大補0cd16xx治療量已經可以1秒補2千幾.就算王出技扣6千血.你都係3秒回返.再加上副本王好小1秒出1次技.已經有足夠時間回滿血.
再加上細補要點範圍.有時d王有d攻擊時會震退.你細補又補到邊一個呢?
本人只係一個60lv靈仙(只有大補.冇點細補).只講出自己想法.

EXP
45 點
惡意灌水 發表於 2012-4-4 00:19
59副吾洗講=.=
44/54金副我講緊隱王吾系3王喎=.=

係啊,44同54金副都唔冼點風能轉化都可以用小補補到而唔會俾王打
而59副3王可以一直補而唔會中技

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
533 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章

絕天 發表於 2012-4-4 09:48
係啊,44同54金副都唔冼點風能轉化都可以用小補補到而唔會俾王打
而59副3王可以一直補而唔會中技 ...

願聞其詳,我眼見好多冇學風能轉化既都會俾打王打到,坦同你都可以完全企定定咁打而你又唔中到技,我想點知伙既企位係點,請分享

EXP
732 點

b19940111 發表於 2012-4-4 06:47
治療量真係咁重要?大補0cd16xx治療量已經可以1秒補2千幾.就算王出技扣6千血.你都係3秒回返.再加上副本王好 ...

我冇話大補0CD冇用~
治療量高 系安全好多~家陣就算連坦都未必會撐被治療量...補幾多好睇EC
霸星/武尊 呢2個職都系過萬血但系0被治既職 你補2000都系補佢1/5...佢分分鐘覺得食水仲多過你補
你亦都未遇過D好無奈既情況...就系隻王秒左你 咁岩又冇人救到你喎~跟住緊系滅團啦
我吾知系咪我低防啦(2000防出頭)...金副/公會副D王打我可以一下扣8000以上
一個平民靈仙 沖到過8000血有D難度吧=.="
我呢篇文講既細補用法 系講緊系一個絕對安全既環境下打死隻王
做補師 吾系下下都要去衝鋒陷陣架嘛~~
企系一個絕對安全既位置補~就可以稍為無視自身既防御力&血量
取而代之 去撐高比較既撐既治療量又有咩吾好._.??
anyway,每人有吾同既玩法 你覺得淨系用大補好夠做既冇問題架~
我個人覺得大補始終有佢不足既地方~先有呢篇文既出現

EXP
252 點
你e+只係希望自己唔好死.所以點細補安全回血.令到其他人有仲多危險.細補.冇可能1次補哂咁多人.
例54金裝副4王.一彈開哂d人.你又補得邊個呢?

EXP
732 點

b19940111 發表於 2012-4-4 16:46
你e+只係希望自己唔好死.所以點細補安全回血.令到其他人有仲多危險.細補.冇可能1次補哂咁多人.
例54金裝副4 ...

54副4王不嬲都集中痴牆打架啦=.=
好難會企開架喎除非吾識打~~
仲有我吾系講緊淨用細補喎=.=
淨用細補既情況系講緊44/54金副隱王~當然吾排除未來有更多王會系咁既攻擊模式
44金副遠攻開頭吾打系最安全~~
54隱王系好需要合作~遠攻絕不能OT
咁既情況下仲有傷亡咁果D人真系要檢討下:)

EXP
252 點
副本唔同人唔同打法.大家意見唔同.
但係我覺得你應該改一改post名.你只會令到新手覺得大補0cd未必有用
你連大補0cd都未試過.就話唔全能so sad
( 但系到底幾多法速先可以令大補0cd呢?呢層我冇深入去研究過~)<你講的
你不如改左post名叫做.[教你如何在44/54金副隱王.安全使用細補回血]

EXP
732 點

b19940111 發表於 2012-4-4 18:15
副本唔同人唔同打法.大家意見唔同.
但係我覺得你應該改一改post名.你只會令到新手覺得大補0cd未必有用
你連 ...

我自己有玩坦職/打手 我都遇過得大補既靈仙
我自己就覺得真系吾夠做喇~咁又點會全能呢0.0
我未試過0CD大補 最短我只系試過1.4秒CD(差0.6秒姐...)
POST名我覺得冇必要改~"~
同埋我諗你都未睇哂個POST
請留意最後2句._.多謝合作

EXP
252 點
細補始終有佢既用途!千其吾好因為大補可以達到0CD而放棄左細補!
???
我0CD大補.未重點之前都有點細補.但係用左成大半個月.細補我1次都未用過.
咁細補有咩特別用途呢.我副本有打戰埸有打.會戰都有打.
細補既用途真係小到冇得再小.
你E種玩法.未出2轉之前我都覺得還可以.因為大補0CD太難.
但係2轉出左之後.風能點滿.60LV+5補裝都已經可以0CD,所以係正常補C都可以0CD.只係你自己冇研究過.
你自己連0CD都未試過.就應該唔好一口咬定.大補都要細點補.同埋吾係個個做到0CD.
再加上細補推廣文.用返我幫你改果個POST名咪更好.
你個POST都係講金裝副果2隻王.用細補好姐

EXP
732 點

b19940111 發表於 2012-4-4 19:16
...

我都廢事同你拗=.=
你覺得大補夠做咪繼續keep住囉
我系覺得細補有用呀~大補0cd我都照用細補架啦
你吾好套你自己玩法落人地度啦~
我分享自己玩靈仙心得好似得罪左你咁:(

EXP
278 點
大家唔洗嘈既其實,各有各玩法,其實最終都係補到人地唔洗死已經ok架喇
因為現場情況次次都唔同,好難去界定邊種玩法會好d,簡單d講,執生啦